231 четения

Битка за паркоместа във В. Търново! Махат незаконни колчета и ограждения на улици

Общината чака сведения от граждани за незаконно завзети площи за паркиране

 

ВОЙНАТА ЗА ПРАВОТО ДА ПАРКИРАШ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ РАЗГАРЯ С НОВА СИЛА. ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНАХА ГОЛЯМА ХАЙКА СРЕЩУ НЕПРАВОМЕРНОТО ЗАПАЗВАНЕ НА ТРОТОАРИ И УЛИЦИ и поставянето на изкуствени препятствия, пирамидки и колчета, за осигуряване на достъп. „Разчитаме много на сигнали от граждани. Реагираме на всеки. Там, където земята е частна, собствениците могат да си ограждат, но никой не може да си обсебва публична общинска собственост и да си пази места за колата“, бе категоричен шефът на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ Иван Ламбов. Дружеството е натоварено с контрола на незаконните ограждения. През миналата седмица са били махнати антипаркинг колчета пред популярна банка под Самоводската чаршия на ул. „Стефан Стамболов“. Те са били поставени от собственика на обект в близост, за да осигурява достъп за себе си и клиентите си. В момента се подготвя и принудително премахване на ограждения на улици и тротоар в района на ул. „Краков“, които също са поставени неправомерно от притежатели на частни обекти.

„ОТ ИНФОРМАЦИОННИЯ РЕГИСТЪР НА ДИРЕКЦИЯ „ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО“ ПРОВЕРЯВАМЕ КАКЪВ Е СТАТУТЪТ НА ЗЕМЯТА. Ако става дума за общински територии – улици и тротоари, и се окаже, че на тях са поставени колчета, следва принудително премахване. Това, че някой живее или има обект някъде не означава, че територията отпред му принадлежи и може да ограничава останалите“, коментираха длъжностните лица. Вече са издадени множество заповеди за премахване на заграждения, поставени на публична общинска собственост в почти всички жилищни райони. Екипи на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ изрязват с флексове колчета и пирамидки след заповеди за принудително премахване от страна на Община Велико Търново. „Имахме три хайки, но продължаваме да работим срещу незаконното заграждане на паркоместа. Премахнахме антипаркинг устройства на ул. „България“ 33, в кв. Бузлуджа“ и до Спортното училище. Там граждани сами са си решили, че части от зелените площи и улиците са техни и са си сложили препятствия, за да не спира друг. Налагат им се и глоби“, коментира още шефът на фирмата изпълнител Иван Ламбов. Община Велико Търново праща комисия, която констатира неправомерните действия по заграждането на публична собственост. Следват предписания за доброволно премахване, но най-често заподозрените отричали, че са замесени и следва принудително изпълнение.

НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ЗАЕМА БЕЗ ПОЗВОЛЕНИЕ ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, КАКВАТО СА УЛИЦИТЕ, ТРОТОАРИТЕ И ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ, категорични са от кметството и допълват, че вече са в ход още няколко преписки за силово премахване на ограждения. Паркоместа могат да се дадат за безвъзмездно и възмездно ползване само след решение на Общинския съвет. Заради тоталната липса на места за колите във Велико Търново има истинска война за паркиране. Територия за колите се запазва с камъни, конуси, бутилки с вода и всякакви други пособия, но това е незаконно и самоволно, категорични са общинарите. Това най-често се случва по ул. „Любен Каравелов“, „Възрожденска“, „Елин Пелин“, „П. Яворов“ и други, но действието е незаконно.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 коментара за “Битка за паркоместа във В. Търново! Махат незаконни колчета и ограждения на улици

 • 07.03.2018 в 13:35
  Permalink

  За кой пореден път пускате тази статия?

  Отговор
 • 07.03.2018 в 14:45
  Permalink

  В квартал „Бузлуджа“ заграбването на общинска собственост е повсеместно и то в големи мащаби: асмалъци, метални клетки с огромни размери,някои дори превърнати в магазини, складове за дърва. Това не може да се опише, а къде е общината и държавните органи.Само си хабите мастилото. Ефекта е нулев.

  Отговор
 • 07.03.2018 в 15:38
  Permalink

  предложение-нека за всеки новорегистриран в кат автомобил да се изискват декларирани gps координати къде ще нощува автомобила.на улица с 200 жилища има 40 паркоместа.ако няма места, кат да спре да регистрира.в сингапур спряха регистрация на нови автомобили.иначе излиза,че общината ти казва плащай си данъка ,а пък не ме интересува къде ще спираш….само плащай

  Отговор
 • 07.03.2018 в 19:00
  Permalink

  НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ЗАЕМА БЕЗ ПОЗВОЛЕНИЕ ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, КАКВАТО СА УЛИЦИТЕ, ТРОТОАРИТЕ И ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ, ––-ЧИСТЕТЕ СНЕГА И ЛЕДА И СЛАГАЙТЕ КРАСИВИ ЦВЕТЯ ДРАГИ КМЕТОВЕ, НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПИПАМЕ НИЩО ОТ КРИВИТЕ УЛИЦИ И ТРОТОАРИ, И ТАКА СТРАДАМЕ , НО НЕ ГЛОБЯВАЙТЕ И ИСКАЙТЕ ПАРИ ЗА ВСЕКИ СТОЛ НА ТРОТОАРА.

  Отговор
 • 07.03.2018 в 20:43
  Permalink

  „Имахме три хайки, но продължаваме да работим срещу незаконното заграждане на паркоместа. Премахнахме антипаркинг устройства на ул. „България“ 33 – хайки имали… Баси демагога е тоя човек… Там скобите са премахнати след 2 жалби и 3 месеца тътрене от страна на ОДПГ…

  Отговор
 • 08.03.2018 в 6:18
  Permalink

  Вземете накрая похарчете 1 млн и направете един обществен етажен паркинг в центъра, за страничните улици не ми се приказва. Разрешения за строеж -бол. Паркоместа – нула, търсете главния архитект. Няма да го намерите, споко. Но джоба му е пълен, там са парите и за прикриване на паркоместата изисквани по закон :)))))

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!