ВРЕМЕТО: Процесът на постепенно повишение на температурите ще продължи до понеделник

Петък преди и около обяд ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Късно след обяд облачността ще намалее до ясно време. Ще духа слаб вятър от запад. В събота, неделя и понеделник ще има незначителна до променлива облачност. Минималните температури в петък и събота ще бъдат между минус 1 и 2, в неделя и понеделник ще се повишават до 3 – 6. Максималните в петък ще бъдат между 12 и 15. От събота до понеделник – между 16 и 19.

В понеделник след обяд и вечерта на места ще превали дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб вятър, предимно от източната четвърт.

През втората половина на периода – от вторник до четвъртък, температурите ще се задържат около и над средните за сезона. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5, максималните – между 13 и 16. Във вторник ще има значителна облачност с краткотрайни превалявания. На места валежите ще бъдат интензивни. На отделни места, предимно в планинските и полупланински райони, са възможни и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В сряда преди обяд и около обяд ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна и на места ще превали слаб дъжд. След обяд облачността ще намалее. Ще духа слаб вятър от запад. В четвъртък ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и ще бъде почти тихо.

Над западните и централни части на Стара планина в петък преди обяд ще има значителна облачност, след обяд облачността ще намалее до незначителна. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6. В събота, неделя и понеделник ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от запад-югозапад. В понеделник след обяд и вечерта на места ще превали дъжд, над 1800 м сняг. Възможни са и гръмотевици. Максималните температури на 1200 м в ще се повишат от около 8 гр. в събота, до около 10 в неделя и понеделник. Във вторник ще има значителна облачност и на места ще превали дъжд, над 1200 – 1500 м – сняг. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 3. В сряда облачността ще намалее, след обяд до незначителна. В четвъртък ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м в сряда и четвъртък ще бъдат между 3 и 6. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.