10 четения

Учени разработват лекарство срещу затлъстяване

Учени от института Солк в Калифорния тестват вещества, чийто ефект върху човешкия организъм е сходен с този от физическите упражнения, съобщи Лента, като цитира СайънсАлърт.
Съединенията, обозначени като 516 и 14, могат да допринесат за намаляване телесното тегло на хора, които не са физически активни.
Съединението 516 активира гени, които допринасят за изгаряне на мазнини в мускулните клетки, а съединението 14 кара клетките да разградят въглехидрати за производство на енергия. Тези метаболитни пътища по естествен път се активират в подложения на физическо натоварване човешки организъм.
Първият от двата препарата е предназначен за пациенти, засегнати от мускулна дистрофия на Дюшен – генно заболяване, което се изразява в прогресивно отслабване на мускулите, както и от латерална амиотрофична склероза, болестта на Паркинсон и на Хънтингтън.
По думите на учените, съединението 516 се бори с хронично възпаление на увредените тъкани, което е свързано с ускорен метаболизъм на захарта.
Учените отбелязват, че съединението 14 е средство срещу диабет и метаболитен синдром, който води до затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар и на лошия холестерол. В експерименти с мишки бе установено, че препаратът подобрява чувствителността на организма към глюкозата и намалява телесната маса.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *