Фризьорски салон за кучета отвори врати във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Фризьорски салон за кучета отвори врати във Велико Търново

Публикувана на: 08.03.2018г. 7450 прегледа

Четириногите ще бъдат къпани с ароматни шампоани и подстригвани по последен писък на модата

 

ПРЕДИ ДВА ДНИ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЗАРАБОТИ ФРИЗЬОРСКИ САЛОН ЗА ЧЕТИРИНОГИ, КЪДЕТО СЕ ПРЕДЛАГАТ НЕ САМО КОАФЬОРСКИ УСЛУГИ, НО И ГРИЖИ ЗА ДОБРА ХИГИЕНА. Всеки домашен любимец – клиент на ателието, ще прекарва цели 2 часа в ръцете на груминг специалистката Людмила Георгиева от Велико Търново. За работата й стопаните ще плащат по 30 лв., а съдейки по запълнения график до края на седмицата, цената изобщо не е проблем.

Людмила Георгиева е на 29 години, но има опит почти десетилетие в работата по поддържане на добрия външен вид на опашатите домашни любимци. Работила е във ветеринарна клиника, където е обслужвала по 500 кучета на сезон. Практика обаче била животните да се упояват преди да се премине към почистване, премахване на сплъстена козина, подрязване на нокти, чистене на уши и очи. С времето започнала да ходи по различни обучения и така стигнала до груминг специалистката Даниела Гавазова от Русе, която завършила международен курс по фризьорство за кучета и споделя опита си с други хора от България. Напуска ветеринарната клиника и основава свое място, където да практикува наученото.

„Исках да предлагам тази услуга във фризьорски салон, а не в клиника, за да не се упояват животните. Направих го уютно, с красиви рисунки по стените, играчки и условия, които не стресират кучетата. Инвестицията не е малка, защото са нужни доста неща, за да функционира професионално ателието“, коментира Людмила.

СРЕД ОБОРУДВАНЕТО СЕ ВКЛЮЧВА СПЕЦИАЛНА ВАНА ЗА ЧЕТИРИНОГИ, КОЯТО МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ЖИВОТНО ДО 25 КГ., МАСА ЗА ПОДСТРИГВАНЕ, КУЧЕШКИ СЕШОАР, НОЖИЦИ, КОЗМЕТИКА. По-едрите и агресивни кучето къпе и оформя само с намордник.

„Масата разполага с два педала, чрез които се повдига в зависимост от височината на кучето, има поводи, които помагат то да стои изправено, докато го суша и подстригвам. Ножиците са три вида – стелажна, извита, права. Работя и с ножици за ноктите, четки за смъкване на подкосъм, машина за уши и лапи“, обясни търновката.

По нейни думи процедурата за направа на добър външен вид започва с баня, където се използват шампоани и балсами с различни аромати – плодови, на цветя, неутрални. Продуктите се избират според вида козина на кучето – светла, тъмна, дълга, къса и мека.

29-годишната жена сподели, че отскоро все по-голяма популярност добива фризурата по азиатски стил, която представлява оформяне на прическа на кучетата, наподобяваща формата на мече.

Людмила допълни, че е достатъчно четириногите да посещават салона веднъж на два месеца. Казва, че може да предложи коафьорски услуги и за котки, но в зависимост от поведението им, защото при тях няма как да се сложи намордник.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Фризьорски салон за кучета отвори врати във Велико Търново"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!