10 четения

В Древния Египет жените са имали равни права с мъжете

Древните египтяни не са правели разлика между двата пола – мъжете и жените са имали равни права и египтянките са можели да заемат най-високите постове в страната, предаде ТАСС, като цитира египетски медии. Това се казва в публикуван по повод 8-и март доклад на специалисти от Центъра за изследвания и по правата на жените в Луксор.
„Цивилизацията на фараоните е предоставяла равни права на мъжете и жените“, се отбелязва в доклада. „Социалната справедливост в обществото е достигнала толкова високо ниво, че египтянките са можели да станат министри, съдии и дори владетели.“
По думите на един от авторите на доклада, историка Франсис Амин, за положението на жените в египетското общество свидетелстват не само работата им и заеманите от тях постове, но и статуса им – омъжената египтянка се ползвала с уважение и признателност от страна на мъжа. В древни ръкописи археолози и историци често са попадали на епитети, като например „Изида – чудесна майка“, „усмихваща се Хатхор“, „прекрасна Нефертари“.
Жените са имали право да се придвижват свободно, без ограничения да пътешестват и да участват в традиционни развлечения за мъже, като лов и риболов.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!