4 четения

28 семейства в Търновската община отказват да пуснат децата си на училище

28 СА СЕМЕЙСТВАТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО НЕ ВОДЯТ ДЕЦАТА СИ В ДЕТСКА ГРАДИНА ИЛИ В УЧИЛИЩЕ. Това показва справката на дирекция „Образование“ в Търновската община, изискана от директорите на училищата по настояване на Върховната административна прокуратура. Прокуратурата проверява обхвата на подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование деца и ученици. Законът предвижда парични санкции на нередовните родители, като глобата варира от 50 до 150 лв. При повторно нарушение тя вече е от 100 до 500 лв. Събраните средства от глоби постъпват в бюджета на съответната община и се харчат само за дейности, свързани с подпомагане на равния достъп, както и за развитие на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Според обобщената информация, предоставена от директорите на детските градини и учебни заведения, най-много са семействата в нарушение на закона във Водолей – пет, след това и във Велико Търново, където четири фамилии са отказали да водят децата си в ОУ „Христо Ботев“, коментира директорът на дирекция „Образование“ Пенка Игнатова.

ЧЕТИРИМА ДИРЕКТОРИ СА ПОИСКАЛИ ДА БЪДАТ СЪСТАВЕНИ АКТОВЕ НА НЕРЕДОВНИТЕ РОДИТЕЛИ и общината е написала постановления за налагане на глоби на тези семейства, които не пускат децата си на училище. Събирането на наказанията обаче е изключително трудно, както и още първата стъпка – откриването на родителите, за да им бъдат връчени постановленията.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!