108 четения

Семейство Ричардс от Англия намери мечтания си дом във Велико Търново

ТОМАС И ЛАУРА РИЧАРДС КАЗВАТ, ЧЕ НЕ ЗАМЕНЯТ ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕВЕРОЯТНАТА ГЛЕДКА КЪМ ЦАРЕВЕЦ, КОЯТО СЕ ОТКРИВА ПРЕД ПОГЛЕДА ИМ ОТ ТЕРАСАТА НА НОВИЯ ИМ ДОМ. От година живеят във Велико Търново, а родината им Англия изобщо не им липса. Напротив – казват, че се чувстват истински късметлии, че са избягали от шума, натоварения трафик и ежедневието на бързи обороти в Лондон. Въпреки че не знаят много думи на български език, не срещат трудности и вярват, че рано или късно ще го научат. Твърдят, че щом са избрали да живеят тук, е редно те да се съобразяват, а не да очакват останалите да общуват с тях на английски.

Съпрузите са прекарали целия си живот в Англия. Той е на 70 години, а тя на 58. Томас работил в международна компания за търговия на стоки от бита, а Лаура във фармацевтичния бранш. Имат две големи пораснали дъщери, но все още не са станали баба и дядо.

ПРЕЗ ВАКАНЦИИТЕ БРИТАНЦИТЕ РЕДОВНО СИ ОРГАНИЗИРАЛИ ЕКСКУРЗИИ В ЕВРОПА. Преди 5 години дошли за първи път в България и прекарали две седмици на море. Отседнали в курорта „Св. св. Константин и Елена“ и един ден видели по телевизията предаване, посветено на родните забележителности. Вниманието им привлякла крепостта Царевец и започнали да проучват туристически оферти до Велико Търново. Попаднали да предложение, което ги устройвало, и удължили почивката си.

„Когато дойдохме в града, почувствахме невероятна атмосфера и дух. Енергията, която се усеща, е невероятна. Тъкмо беше изгряло слънцето и крепостта изглеждаше още по-величествена. От екскурзовода разбрахме, че има светлинно шоу, което очаквахме с нетърпение“, спомня си Лаура. СЛЕД КАТО ИЗГЛЕДАЛИ СПЕКТАКЪЛА „ЗВУК И СВЕТЛИНА“, СЕМЕЙСТВОТО БИЛО СИГУРНО, ЧЕ ИСКА ДА ОСТАНЕ ДА ЖИВЕЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА.

Прибрали се в Лондон и съобщили на дъщерите си, че взели решение да емигрират. Идеята не била приета особено добре от наследничките им, които дори смятали, че това е грешка. Доста време опитвали да ги разубедят, но без успех. За да видят с очите си красотата на града, съпрузите довели дъщерите си на екскурзия във Велико Търново през 2016 година. „Едва тогава разбраха защо оставяме Лондон зад гърба си и дори изразиха съжаление, че не могат да емигрират с нас. Просто те градят кариера и няма как да направят такава крачка“, обясни Томас.

Семейство Ричардс смятат, че страната ни е докоснато от Бог място и не разбират как е възможно толкова много българи да напускат. Намират за абсолютна лудост заминаването на нашенците да работят в земеделски ферми в Англия, вместо да изкарват прехраната си в България. Според тях климатът, храната, природата и всичко останало родно не може да се открие в други държави. „Трябва да се ценят тези блага! Обърнете внимание на красотата на страната си и опитайте да я популяризирате“, апелира Лаура.

ТЯ КАЗВА, ЧЕ ИЗПИТВА ИСТИНСКО УДОВОЛСТВИЕ, КОГАТО ПОСЕЩАВА КООПЕРАТИВНИЯ ПАЗАР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. По нейни думи миризмата на родните зеленчуци е опияняваща, а вкусът им е такъв, какъвто в Англия никога не е опитвала. „Доматите са невероятни. Чушките, марулите, картофите… всичко е толкова вкусно. Не знам защо България не започне да изнася зеленчуци за другите страни. Ако се помисли по този въпрос, икономиката със сигурност ще тръгне в положителна посока“, казва 58-годишната британка.

Томас пък е влюбен в българското кисело мляко. За него това е най-добрият продукт в търговската мрежа у нас. Двамата със съпругата му често хапват в ресторантите по центъра на града и обожават родната кухня. Любимият им специалитет са пълнените чушки.

Британците споделят, че имат много български приятели, а от няколко седмици поддържат контакт и с други англичани, които също избрали Велико Търново за втори дом.

„Обичаме да се събираме и да играем шах. Освен това аз съм ценител и колекционер на уиски и бърбън. Говорим си, смеем се и се наслаждаваме на прекрасния град“, допълва Томас.

Галина ГЕОРГИЕВА

7 коментара за “Семейство Ричардс от Англия намери мечтания си дом във Велико Търново

 • 09.03.2018 в 13:41
  Permalink

  Нямаше сами да се сетим да изнасяме зеленчуци. Англичаните все се мислят за много умни , ако искат може да дойдат да работят за 400 – 500 лева с всички екстри предлагани от бг. бизнеса. Много хора на тяхната възраст, които цял живот са превивали гръб и в буквален и преносен смисъл, нямат пари за лекарства.

  Отговор
 • 09.03.2018 в 15:17
  Permalink

  Пълна глупост подобни интрервюта. Било лудост да се напусне тая от Бога целуната страна. Ама то само от природна красота не се живее, а и красота има навсякъде по света. Избрали България, нищо лошо, да си живеят. А журналистът да ги попита с какви доходи живеят, дали с пенсия от 400 лева , просто да им обясни също, че това са нашите пенсии , да ги остветли , че хората бягат, защото желаят нормален живот, а те предъвкват все едни неща – красотата. Ние си знаем красотата и я ценим високо, не някакви анличани трябва да ни кажат колко е красива нашата природа. Просто глупаво интервю, никаква истинска информация, от някакво обществено значение, само да си пълнят вестника и глезят егото на англичаните.

  Отговор
 • 09.03.2018 в 17:00
  Permalink

  Някой сети ли се да им каже, че на пазара стоката е от Турция и Гърция.

  Отговор
 • 10.03.2018 в 12:05
  Permalink

  Голяма завист, голямо чудо еййй тцтцтц …. За това сме на този хал, превивали гръб незнам си какво, важно е че сега си вземат хубави пенсийки и могат да си позволят да живеят, където и както си пожелаят. Живели са в страна в която политиците се грижат за народа си, защото народа си отстоява правата, а не като у нас – активни само по форуми и социални мрежи и мрънкащи непрестанно …

  Отговор
  • 10.03.2018 в 20:24
   Permalink

   Не е въпрос на завист. а е въпрос на реално оценяване на една даденост Да, затова сме на това дереже. защото не сме в състояние да преценяваме реално нещата

   Отговор
 • 11.03.2018 в 20:45
  Permalink

  Какво да завиждам при положение че живея в тяхната държава. Дали 1 имот в Англия е по-евтин от къща в Търново..? Ясно е за всеки какъв тип чужденци идват в България, нищо общо с това, което медиите се опитват да внушат последните месеци. Нямам нищо против, но да ме поучават от всички средства за масова информация, какво и как трябвало, НЕ. Все едно аз да отида в Сомалия и да почна да се чудя защо не си развиват рудодобива и туризма. Тц тц такива хубави плажове и полезни изкопаеми ами да се стегнат малко, кото общество

  Отговор
 • 12.03.2018 в 9:32
  Permalink

  Хахахах не разбирали защо българите напуснат. Да почнат да получават български пенсийки вместо паундовете си в хилядарки и ще им се изяснят много бързо нещата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *