Новини

Близо 100 ученици решаваха задачите в турнира на ВТУ

96 УЧЕНИЦИ ОТ 23 УЧИЛИЩА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА УЧАСТВАХА В МАТЕМАТИЧЕСКИЯ ТУРНИР ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Състезанието, което се проведе в почивните дни, събра за единадесети път във висшето училище млади математици от XI и XII клас. Учениците от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” и Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново, от Професионалната техническа гимназия Д-р Никола Василиади в Габрово и СУ Бачо Киро в Павликени взеха най-масово участие в олимпиадата.

Турнирът се организира от факултет „Математика и информатика”, Регионално управление на образованието във Велико Търново и секция „Великотърновски университет” на Съюза на математиците в България. Темата е във формата на теста по математика, с който се кандидатства във ВТУ. За участващите резултатът от турнира е валиден за кандидатстване в специалностите на факултет „Математика и информатика” – „Компютърни науки”, „Информатика”, „Софтуерно инженерство”, „Информационно брокерство и дигитални медии”, „Математика и информатика” и „Приложна математика” за следващите две учебни години.

По време на турнира бяха направени презентации за участниците и придружаващите ги лица от гл.ас. д-р Петя Белмаркова и Димитър Ников, представител на фирма „Прайм холдинг” ЕАД, с която факултет „Математика и информатика” си партнира при развитието на специалността „Софтуерно инженерство”. Състезателите имаха възможност да си запазят отсега място в предлаганите специалности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *