Времето

ВРЕМЕТО: Променливо и дъждовно, но сравнително топло до края на седмицата, значително захлаждане в неделя

През нощта ще има значителна облачност и ще превалява дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 7 и 10. За В. Търново се очаква минимална температура около 9 гр. Преди обяд ще има значителна облачност. Валежите ще спират от запад на изток. След обяд ще има променлива до значителна купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици. През деня ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 14 и 17. За В. Търново се очаква максимална температура 16. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.5 гр. през 2001 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 14.0 през 1987 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 33 минути и ще залезе в 18 часа и 21 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди новолуние.

От сряда до петък ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна и предимно след обяд на места ще превали дъжд. Възможни са и гръмотевици. В сряда ще духа слаб до умерен вятър от запад. В четвъртък и петък ше духа слаб вятър от изток-югоизток. В събота, неделя и понеделник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд в събота и неделя. В понеделник валежите ще бъдат от дъжд и сняг. В събота ще духа до умерен вятър от северната четвърт, в неделя и понеделник ще духа умерен до силен вятър от североизток.

До петък температурите ще се задържат около и над средните за сезона. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8, максималните между 13 и 16. В събота минималните температури ще останат в същите граници, максималните ще се повишат до 16 – 19. В неделя и понеделник температурите ще се понижават. Минималните температури в неделя ще бъдат между 3 и 6, максималните между 7 и 10. Минималните температури в понеделник ще бъдат между 1 и 4, максималните – между 4 и 6.

Над западните и централни части на Стара планина от вторник до четвъртък ще има променлива до значителна облачност и предимно след обяд на места ще превали дъжд, над 2000 м – сняг. Възможни са и гръмотевици. Във вторник ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В сряда и четвъртък ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м от вторник до четвъртък ще бъдат около 6 гр. В петък ще преобладава време със значителна облачност и предимно след обяд на места ще превали дъжд, над 2000 м – сняг. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 8. В събота ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м  ще се повишат до около 12 – 14. В неделя ще бъде облачно с превалявания от дъжд и сняг в неделя и от сняг в понеделник. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Температурите на 1200 м ще се понижават до около 3 в неделя след обяд и до минус 1 в понеделник. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *