5 четения

Диамант съдържа невиждан досега минерал

Учени откриха невиждания досега минерал калциево-силикатен перовскит в диамант от мината „Кулинан“, съобщиха в. „Дейли мейл“ и Сайънс алърт.
Минералът обикновено не се среща над дълбочина 650 км, защото става нестабилен. Той вероятно е на четвърто място по разпространение на планетата ни, защото по изчисления на специалистите, силикатните перовскити съставляват 90 процента от земната мантия. Досега съществуването му беше само хипотетично.
Находката в 3-милиметровия диамант, изваден от дълбочина по-малко от километър, е доказателство, че плочите от океанската кора, които потъват надълбоко, се рециклират в долната мантия.
Учени от университета на Британска Колумбия и други институции анализираха диаманта и публикуваха резултатите си в сп. „Нейчър“.
Диамантът вероятно е бил подложен на налягане от над 24 милиарда паскала. Той се е образувал на дълбочина около 700 км, докато повечето диаманти се образуват на дълбочина от 150 до 200 км.
Именно огромното налягане е образувало диаманта и той е уловил минерала, като е създал стабилна среда за него. Тя е попречила на кристалната му решетка да се деформира при движението към повърхността.
„Диамантите са наистина уникален начин да видим какво има в Земята“ – каза ръководителят на екипа д-р Пийсън.
Учените са шлифовали диаманта и са направили спектроскопски анализ, за да установят какъв е минералът в него.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!