Диетолог препоръчва кои храни да бъдат избягвани заради риск от висока кръвна захар

Хората трябва да избягват определени храни, ако искат да намалят риска от повишена кръвна захар и потенциалното развитие на диабет тип 2, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британски експерт.
Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране. Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно и загуба на зрение, припомня британската Национална здравна служба.
Диетологът д-р Джош Акс отбелязва, че рискът от повишена кръвна захар може да се намали чрез избягването на определени храни.
„Някои хранителни продукти влияят негативно върху нивата на кръвната захар, причиняват възпалителни процеси и предизвикват имунни реакции. За да се предпазим по естествен начин, първата препоръчителна стъпка е тези продукти да бъдат избягвани“, обяснява д-р Акс.
Диетологът препоръчва избягването на продукти, съдържащи рафинарана захар, която води до бързо покачване на нивата на кръвната захар.
Някои зърнени продукти също трябва да се ограничават, тъй като съдържат големи количества въглехидрати, които се разграждат до захар само няколко минути след консумацията им.
Диетологът съветва традиционното краве мляко и млечни продукти също да се изключат от менюто, особено на хора с диабет тип 1. Специалистът препоръчва те да се заменят с козе или овче мляко.
Хидрогенираните мазнини също трябва да се избягват, в това число растителното и соевото олио. Употребата им се свързва с редица здравословни проблеми, сред които и диабет.
Експертът напомня, че за предпазване от заболяването хората трябва да се хранят балансирано, да ограничат употребата на алкохол и да поддържат редовна физическа активност.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *