Младен Огнянов от село Върбовка с две награди от старостилния Тодоровден в Павликени

Атът на Младен Огнянов от село Върбовка получи приза „Най-гиздав кон“ по време на празника Старостилен Тодоровден, който се проведе в Павликени. Младен взе приза и за най-добре украсена каруца. За четвърта поредна година възроденото честване събра в местността Маринополци коне и състезатели от много населени места в общината за традиционните конни надбягвания.

Представиха се най-гиздавите коне и най-добре украсените каруци, а най-оригиналните хрумвания бяха наградени. В дисциплината „Прескачане на препятствия (паркур)“, първо място зае Андреан Ангелов с кон Куинхейт. Негови подгласници бяха Илия Асенов с кон Перла и Митко Атанасов с кон Ендър старт. В „Гладко бягане (кушия)“ състезателите бяха разделени в две категории: местни и чистокръвни породи. В първата победител стана Мехмед Ширинов с кон Назара, а на второ и трето място се класираха Асен Адемов с кон Веса и Симеон Янков с кон Домино. Измежду чистокръвните коне най-бърза се оказа Мигла на Юли Бейков, а след тях са Илия Асенов с кон Мистик енд артик и Тодор Цанев с кон Айрън хил. В третата дисциплина „Барел рейсинг“ победи Андреан Ангелов с кон Куинхейт. На крачка от първото място остана Илия Асенов с кон Перла, а след него Станислав Асенов с кон Перла. Всички класирани състезатели получиха грамоти, статуетки и парични награди.

За четвърта поредна година започваме кушиите за старостилен Тодоровден в град Павликени. Когато започнахме да го организираме, бяхме сигурни, че Вие ще обичате този празник и ще се забавлявате с атрактивните състезания с коне и парада на каруци. Защото традициите са нещо, на което в Павликени винаги силно сме държали. И днес отново ще си спомним хубавите обичаи и български традиции“, каза в словото си кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *