55 четения

Нови девет макета влязоха в парка „Търновград – духът на хилядолетна България”

ДЕВЕТ НОВИ МАКЕТА ВЛЯЗОХА В ПАРКА „ТЪРНОВГРАД – ДУХЪТ НА ХИЛЯДОЛЕТНА БЪЛГАРИЯ” ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ. Миникопията пристигнаха с два камиона от Украйна и предстои да бъдат монтирани сред останалите умалени забележителности на България. Макетите ще бъдат представени официално на търновци в навечерието на празника на града 22 март.

Търновската атракция е обогатена с макетите на Рилския манастир, църквата „Св. Седмочисленици“ в София, позната и като Черната джамия, с още няколко сгради от целия комплекс на пл. „Независимост“ в столицата. Тук са вече и гарите във Варна и Пловдив, Паметникът на Богородица в Хасково и търновската Катедрала „Рождество Богородично“.
Макетите вече са над 50 и разказват историята, духа, културата на България. В парка, който се намира в местността Френкхисар в подножието на Царевец, са събрани копия на аnovi maketi (3)дминистративни сгради, църкви, природни и исторически забележителности, пристанища, гари, летища, емблематични архитектурни шедьоври, курорти. Всички те са точни копия на реални обекти и са изработени в мащаб 1:25. Единствено крепостта Царевец е в мащаб 1:70. Цялата площ на парка е 11 460 кв. м.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *