15 четения

Учени препоръчаха на родителите да не подлагат тийнейджърите на диета

Ако в тийнейджърска възраст си бил подложен на диета от родителите си, има голяма вероятност да направиш същото със собствените си деца, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Те навеждат на мисълта, че когато родителите на тийнейджър фокусират вниманието си върху диетата му, се създава нездравословен цикъл, който може да навреди на следващите поколения.
„Тийнейджърите, които са подтиквани от родителите си да спазват диета, е по-вероятно да сторят същото със собствените си деца“, заяви ръководителката на изследването Джерика Бърдж от Медицинския институт към университета на Минесота.
Окуражаването да се спазва диета е често срещано сред родителите. Те казват на децата си да се подложат на диета, за да отслабнат.
Изследването е обхванало над 550 души, които били тийнейджъри в началото му. Здравословното им състояние било следено 15 години. Сега те са на средна възраст 31 години и са станали родители. Две трети от участниците са жени. За онези, които в тийнейджърска възраст били подтиквани да спазват диета, имало с 25 процента по-голяма вероятност да са с наднормено тегло и с 37 процента по-голям риск да са затлъстели в сравнение с хората, които като тийнейджъри не са били окуражавани да се подложат на диета. За участниците, на които било казано да спазват диета, имало със 72 процента по-голяма вероятност да гуляят и със 79 процента по-голям риск от нездравословно хранене в сравнение с хората, на които не било препоръчано да минат на диета.
За онези, които трябвало да се подложат на диета, докато били тийнейджъри, вероятността да препоръчат същото на собствените си деца била с 50 процента по-голяма.
„Резултатите от предишни изследвания показаха, че фокусирането на вниманието върху телесното тегло на детето може да е свързано с риск от бъдещи хранителни смущения за него – отбеляза Бърдж. – Но когато родители разговарят с детето си за здравните ползи, това изглежда има защитен ефект за телесното му тегло в бъдеще.“

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *