Двама ветерани от Втората световна война гостуваха на учениците в СУ "Вела Благоева" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Двама ветерани от Втората световна война гостуваха на учениците в СУ „Вела Благоева“

Публикувана на: 13.03.2018г. 1216 прегледа

ДВАМА ВЕТЕРАНИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ГОСТУВАХА ВЧЕРА НА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Недялка Костова от Горна Оряховица, която е на 90 г., и 94-годишният самоводчанин Костадин Нанев разказаха на децата какво си спомнят от войната, за страховете и подвизите си на бойното поле.

„Всички искахме да сме по-близо до фронта и тези, които не бяха разпределени до бойната линия, дори се сърдеха. Всички искахме да бъдем в помощ на мъжете, да лекуваме, да спасяваме живота им“, спомня си Недялка Костова, която е останала на фронта три месеца като военен санитар. Преди да замине за бойното поле, тя завършила курсове в Търново, после е трябвало да се яви на изпити в София и заедно с още 125 момичета, подготвени за войната, тръгнала за фронта. „Видях тежко ранени войници, които се връщаха в България осакатени, видях смърт… и никога няма да забравя един мъж, който беше прострелян в корема. Трябваше да стоим неотлъчно до него, за да капем вода върху устните му. Повече не биваше да пие заради раната. Но един от санитарите беше напуснал поста си и момчето беше станало, за да търси вода. Но… не стигна до водата, падна на земята и почина“, разказва тъжните си спомени г-жа Костова, която е била на фронта в Унгария.

Как е успял да оцелее на фронта си спомни и Костадин Нанев, който призна пред децата, че е можел да загине още първия ден във войната. „Добре че бях наясно с мините и техните особености, че като се взриви първия път, залегнах в изкопаната от удара дупка. Винаги гърми и втори път, но аз се спасих. Гладувахме, газихме кал и пепел, оцелявахме в битки, в които немците бяха и по-добре въоръжени, и повече от нас, но никой не се предаваше, защото се биехме за България“, разказа дядо Коста.

Шефът на Военния архив Светлин Радев и председателят на Областния съвет на ветераните от войните Иван Коев бяха гости на срещата в търновската гимназия. Те заедно с директора на училище Ангел Янчев дадоха началото на КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО „73 Г. ОТ УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА 1944-45 Г.“ В литературното състезание могат да участват ученици от СУ „Вела Благоева“. Те могат да пишат есета, стихове, разкази, да направят интервюта, филми, реферати, могат да рисуват по темата. Участниците са разделени в две възрастови групи – от V до VIII клас и от IX до XI клас. Най-добрите ще получат предметни награди. Имената на победителите ще станат ясни в края на април.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!