Огромен скален къс падна от Трапезица, чакаме обещани 3,8 млн. за укрепване | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Огромен скален къс падна от Трапезица, чакаме обещани 3,8 млн. за укрепване

Публикувана на: 13.03.2018г. 4524 прегледа

Преди две години министър Лиляна Павлова гарантира сумата, прати алпинисти да огледат и всичко свърши дотам

 

ОГРОМЕН СКАЛЕН КЪС ПАДНА ОТ ТРАПЕЗИЦА ВЪРХУ ПЪТЯ МЕЖДУ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕЗ АРБАНАСИ. За щастие, скалата се е спряла на банкета в най-широкия участък в близост до моста. Наш екип обаче видя множество отломки по цялото протежение на отсечката в подножието на хълма. За щастие, към момента няма фатални инциденти. Години наред тук постоянно падат скали, а правителството така и не осигури 3,8 млн. за цялостното укрепване на хълма. Преди две години при един от случаите, в които скален къс се стовари на пътя и по чудо не затисна автомобил, тогавашният регионален министър Лиляна Павлова дойде на място, за да огледа активизиралите се свлачища и даже извика алпинисти. Експертна оценка тогава установи, че за укрепване на хълма Трапезица ще са нужни 3,8 млн. лв., които така и не бяха осигурени, а районът – обезопасен.

ЕКИП НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ПРИСТИГНА ВЧЕРА ДА ОГЛЕДА АКТИВИЗИРАЛИТЕ СЕ СВЛАЧИЩА НА ХЪЛМА ТРАПЕЗИЦА И СРУТЕНИЯ ПЪТ КЪМ АРБАНАСИ. По предварителни данни ремонтът на трасето ще излезе около 1 млн. лв. С парите ще се изградят пътното легло и подпорна стена, ще се възстановят мантинелите и ще се оформи отводняването. Както вече бе съобщено, отсечката към Арбанаси ще бъде затворена след приключването на ремонта на Дъговия мост, а реконструкцията й ще приключи до зимата. На място експертите от МРРБ констатираха очевидното – проблемът е голям и час по-скоро трябва да се реши, като се вложат поне 3,8 млн.

ИСТОРИЧЕСКИЯТ ХЪЛМ ТРАПЕЗИЦА Е ТРЪГНАЛ НАДОЛУ ЗАРАДИ БЕЗРАЗБОРНАТА СЕЧ В ЮГОИЗТОЧНАТА ЧАСТ ПРИ ОФОРМЯНЕТО НА КРЕПОСТНИТЕ СТЕНИ, е предварителното мнение на експертите. Цялата зона бе обезлесена, което е улеснило ерозионните процеси, тъй като растителността има и защитни функции.

Точно над старинния квартал „Асенов“ са се активизирали четири по-малки свлачища, но е въпрос на късмет даже при незначителен валеж да се образуват нови. В къщите на живущите в подножието пък има течове и срутвания. Ситуацията се повтаря всяка година. Обезопасяването с телени мрежи е скъпо, а и те са за предпазване от срутващи се по-малки камъни. В случая вероятно няма да са подходящи, защото в района са се активизирали свлачищни процеси, доказал първоначалният оглед.

От Община Велико Търново имат готов проект за укрепване на целия хълм Трапезица. Чака се само да бъде финансиран от държавата, за което имаше много обещания, но нито едно изпълнено. Част от него предвижда вдигането на подпорна стена за около 800 хил. лв., която трябва да спре отломките. Специалните „джобове”, които са направени под хълма с превантивна цел, отдавна са задръстени и се нуждаят от почистване. Част от средствата по проекта трябва да отидат и за оформяне на растителността. Сумата ще покрие и изостаналото начинание за шахматно набиване на 15-метрови пилоти на площ от 42 дка, което ще струва около 800 хил. Така практически ще бъде овладян целият район.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Огромен скален къс падна от Трапезица, чакаме обещани 3,8 млн. за укрепване"

 • 13.03.2018 в 13:51

  Ха ха ха , пак ли по темата!

  Отговор
 • 13.03.2018 в 17:34

  To dokato ne padne vsichko merki nqma da se vzemat …

  Отговор
 • 13.03.2018 в 18:21

  За жалост, ще се рушим от неграмотност, както Трапезица – изсякоха защитната растителност, така и с държавата отсякоха плодните корени.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!