Свлачище срина път в село Калайджии, застрашава къщи | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Свлачище срина път в село Калайджии, застрашава къщи

Публикувана на: 13.03.2018г. 2211 прегледа

За укрепването на пълзящото срутище в Балкана са нужни поне половин милион лева

 

Свлачище се е активирало през уикенда в златаришкото село Калайджии и е прекъснало път. Сриването на тонове земни маси в сърцето на Стара планина обхваща все по-голяма територия като застрашава и къщи, алармира кметът на община Златарица Пенчо Чанев.

Градоначалникът допълни, че асфалтовият път е непроходим, а срутището вече се простира на площ от около 50 декара и е с диаметър 200 метра.

„Невралгичният участък е на около метър от къща и буквално на сантиметри от друг път. Ако и това трасе бъде засегнато, 1/3 от селото ще остане откъсната от света“, коментира Чанев.

Той допълни, че пътят е застрахован и в понеделник на място са пристигнали застрахователи, които са направили оглед.

„Подготвям уведомителни писма до Областната междуведомствена комисия по бедствия и аварии във Велико Търново и до „Геозащита“ – Плевен. За укрепването на свлачището ще са нужни най-малко половин милион лева. Освен това около 30 000 – 40 000 лева ще са нужни за проектиране“, прогнозира Пенчо Чанев.

Според него свлачищните процеси продължават и ако не се вземат спешни мерки, скоро засегната площ ще се разрасне.

„Това не е единственото свлачище в Калайджии. На другия край на селото „дреме“ друго срутище. Преди време земни маси се сринаха и край село Шивачево. Общината задели 120 000 лева, за да бъде овладян там процесът, тъй като има опасност да бъдат откъснати 5 села в Балкана с около 600 души население, училище и детска градина“, изтъкна Пенчо Чанев.

Той уточни, че на територията на община Златарица има над 70 свлачища и това е един от районите с най-много такива проблемни участъци в страната.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!