Търновската община удря на камък със Стамболовия хан | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновската община удря на камък със Стамболовия хан

Публикувана на: 13.03.2018г. 3043 прегледа

Руините му имат 14 наследници и никой не може да ги събере

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО УДРЯ НА КАМЪК СЪС СПАСЯВАНЕТО НА ШЕДЬОВЪР НА КОЛЮ ФИЧЕТО СЛЕД ФИАСКОТО И ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА КЪЩАТА С МАЙМУНКАТА. Руините на Стамболовия хан, правен от великия майстор, са в съсобственост на местната администрация и 14 наследници, които имат права на дюкяните на ул. „Стефан Стамболов“. Обектите, които отдавна не функционират, са били реституирани на времето, което е обрекло и сградата на разруха.

Вече шеста година местната администрация не може да се спогоди с наследниците и да вземе от тях останките, които се намират на едно от най-оживените места в града и основен туристически маршрут. През 2016 г. варненска лекарка даде дела си от хана на общината, но остана и другите притежатели на имота, пръснати по целия свят, да го направят. Само при един собственик може да се гарантира финансирането за обновлението му и съгласувателните процедури преди това. Преговорите между страните обаче не водят до нищо и перспективата сградата да се възстанови остава неясна. На няколко пъти агенции за недвижими имоти също са се опитвали да съберат наследниците, за да може останките да бъдат спасени от инвеститор, но също не успяват.

Практически от сградата са останали само основи, след като през 1980 година е изпепелена от пожар. Иначе тя е строена през 1842 година и е дело на Колю Фичето, който по същото време гради и Къщата с маймунката. Ханът носи името си поради факта, че е бил собственост на семейството на Стефан Стамболов. Проектът на арх. Дафина Керелова предвижда пълното възстановяване на триетажната сграда, която има и голям вътрешен двор. При проектирането авторката е използвала и архивни снимки, публикувани във в. „Борба“ в средата на миналия век.

В МОМЕНТА РУИНИТЕ НА ХАНА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОПАСНОСТ ЗА ПРЕМИНАВАЩИТЕ И РЯЗКО КОНТРАСТИРАТ С НОВОНАПРАВЕНИТЕ НАСТИЛКИ на улицита, на която се намират. Останките в основата са закрити с предпазни тараби, които също са в лошо състояние. Вътре в основите пък вече са израсли даже дървета. По всичко личи, че частните съсобственици нямат намерение да правят каквото и да било със Стамболовия хан. Така общината има пълното основание с възможностите, които има по Закон, да го вземе като опасна сграда и да върне стария й облик, след като останалите притежатели нямат воля за това.По документи тя притежава по-голямата част от нея – целия двор и двата надземни етажа над магазините.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Търновската община удря на камък със Стамболовия хан"

  • 13.03.2018 в 17:41

    Da se konfiskuva v polza na dyrjavata i obshtinata, shtom nehaqt za imota si v istoricheski i turisticheski grad !!!

    Отговор
  • 13.03.2018 в 18:30

    Какво чакат да се събори ли. Общината трябва да го върне към живот страхотно място и собственнициге като дойдат да им покажат сметката да я платят или да се откажат в полза на държавата . Това ще остане за обществото за поколенията как се е строило едно време. А тези собственици ако бяха истински патриоти отдавна биха позволили да се възстанови къщата. Моля ви направете го заради всички ни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!