Частен имот с незаконни басейни, барбекюта и градини вдигнат върху магистралния водопровод на 120 хил. души | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Частен имот с незаконни басейни, барбекюта и градини вдигнат върху магистралния водопровод на 120 хил. души

Публикувана на: 13.03.2018г. 16784 прегледа

„ВиК Йовковци“ и Община Велико Търново започват разследване по случая

 

КОЙ И КАК Е НАПРАВИЛ ЛУКСОЗНА КЪЩА С БАСЕЙН, БАРБЕКЮ И ПРОСТОРНА ГРАДИНА ТОЧНО ВЪРХУ МАГИСТРАЛНИЯ ВОДОПРОВОД ОТ ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“, захранващ над 120 хил. души, разследват от днес Община Велико Търново и „Вик Йовковци“, разбра „Борба“. Сформирана е работна група от двете институции, за да се прегледа цялата налична документация, потвърдиха от строителната дирекция на кметството. Фрапиращият случай лъсна след голямата авария от уикенда, която остави на сухо цялата старопрестолна община. При ремонта се видя, че разкритата за реконструкция тръба идва изпод… луксозен частен комплекс с всички екстри, което противоречи на една камара закони и наредби за санитарни отстояния и достъп. Имотът е собственост на бизнесмена Симеон Василев, който се занимава с печатарство, и голяма част от него се оказва незаконна. Предприемачът го е вдигнал преди десетина години, но без да има необходимите разрешителни за повечето съпътстващи сгради вътре, потвърдиха специално за „Борба“ от дирекция „Териториално и селищно устройство“ на Община Велико Търново. Бизнесменът на няколко пъти е опитвал да узакони част от обектите. От него има входирани искания до Експертния съвет по устройството на територията, но той винаги е отказвал постфактум да узаконява построеното, сочат протоколи от заседанията на съвета. Едно от нещата, които са попречили това да се случи, е нотариално заверено съгласие във ВиК за достъп до водопровода. „Представете си какво би станало, ако аварията бе станала зад оградата на частния имот, а не на метри извън нея. Собственикът спокойно може да ни осъди, ако влезем, при условие че всичко му е наред, или пък да извика охранителите си и да не ни пуснат. Няма как да се строи нещо върху главния водопровод и такъв е законът“, коментират от водната компания.

От Община Велико Търново пък с учудване установяват, че доста от изградените екстри към имота, както и самата му масивна ограда, са направени без одобрени строителни книжа и даже върху земи с несменено предназначение, до които има даже църковни имоти. Справка на „Борба“ показа, че Великотърновският районен съд веднъж вече е отхвърлил искането на Василев за замяна на част от своя имот с този на църквата, като главната идея е била впоследствие да прехвърли полученото на общината и да направят законно съществуването на водопровода в своя територия.

 

ВОДОПРОВОДЪТ, КОЙТО НИ ОСТАВЯ НА СУХО, Е НА 40 Г.,

НОВ НАБЛИЗО ОЩЕ НЕ Е ВЪВЕДЕН В ЕКСПЛОАТАЦИЯ

 

Наша проверка по актуалната тема се натъкна и на друг парадокс. Практически магистралният водопровод, върху който са построени частни сгради, е на повече от 40 години и е доста амортизиран. В съседство преди години „ВиК Йовковци“ прави нов за почти 6 млн. лв., но той не е въведен в експлоатация и не отговоря на размера на действащия.

1200-милиметровата тръба, която излиза изпод частния комплекс в Присово, е полагана през 70-те години на миналия век и оттогава не е подменяна. Тя свързва по гравитачен път „Йовковци“ с община Велико Търново. Тръбите, които се пръскат системно, са полагани скоростно и даже не отговарят на изискванията, защото в миналото главната цел е била да се докара час по-скоро водата от язовира, отчитат специалистите. Заради колосалното налягане и абразивността в самата система тук непрекъснато стават пробиви. Корозията също допринася за това.

Амортизацията на тръбите и студеното време също са причина за тежките аварии, които водят града до безводие, обясниха експерти. Заради триенето системата се износва и се получават пробиви, които подкопават и в един момент инсталацията се пръска от огромното налягане.

„Имало е случаи, в които отстраняваме повреда, зариваме обратно, но веднага се пробива съседен участък така, както се случи преди няколко години”, информират от водното дружество. Неведнъж авариите са ставали даже преди продължителни празници за ужас на хиляди граждани в региона.

Нов водопровод в близост чака въвеждане в експлотация, но батакът около строителството му е пълен. Той е изпълнен от сдружението „Чиста вода“. Наново са направени 1,2 км тръби от австрийската марка „Хобос“. Те издържат на налягане от над 20 атмосфери.

Полагани са на 2,40 метра под земята на добре заравнена и трамбована основа, тъй като при този тип водопроводи не се допуска отклонение по-голямо от 2 градуса. Съоръжението не може да действа обаче, тъй като не е прието. Проблем има и с отчуждаването на имоти, върху които е разположено, а по случаят текат дела. „Борба“ ще следи развръзката по темата и ще ви информира своевременно.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

loading...

Коментари за "Частен имот с незаконни басейни, барбекюта и градини вдигнат върху магистралния водопровод на 120 хил. души"

 • 13.03.2018 в 9:58

  Глоба 300 000лв и 5 години в затвора !
  Какъв е проблема да се приложи 1 път закона?

  Отговор
 • 13.03.2018 в 11:21

  Питате как може? Ами – може. При такива кметове като Търгашев и следващите всичко може.. Защо никой не пита как за град като Търново при максимална разрешена височина на новите сгради 15 м и коефицент на интензивност Кинт до 3, никнат сгради, високи доста над 20 м. и Кинт 6 и 7. Може да се строи както върху водопровод, така и върху магистрален „мръсен“ канал, какъвто е случая с жилищен блок в кв. 104 (ул. Поп Харитон №1), където блока направо „прекрачи“ канала.. И това пак в ерата Търгашев. Само че в този случай (с блока върху канала) при авария работата може много да се размирише….

  Отговор
 • 13.03.2018 в 12:49

  аз искам да строя блок до паметника „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“,даже ще мога да го вградя в блока.Може и едно молче на Царевец,много голо изглежда и там.

  Отговор
 • 13.03.2018 в 13:15

  Щях да напиша да му конфискуват имота, но то пък като е незаконен…..

  Отговор
 • 13.03.2018 в 13:41

  Защо съдебните органи бездействат? Защо не се е самосезирала прокуратурата? Защо от Общината не са предприели мерки по събаряне на този незаконен имот?

  Отговор
 • 13.03.2018 в 13:58

  Защо , след като знаете, че са незаконни, не са съборени постройките? Мирише на корупция. Какво чакат прокуратурата и РДНСК…..

  Отговор
 • 13.03.2018 в 14:03

  Всичко може, само далавера да има. Това сме ние. Коментарът е излишен, постингът по горе описва положението .Думите са излишни. Просто отврат. Какво общество сме ние , още много път трябва да извървим , за да станем социално обществено съзнателни, ние, пишещите тука няма да дочакаме това състояние на нашето общество. Възмутително, тъжно, ние ще си отидем, децата ни и те няма да дочакат такова общество, правнуците ни също, тогава… за какво говорим, Отечество мило? Как да се гордеем с тебе? Когато си толкова обществено неразвито. Когато само парите са девизът ти. Далаверата, безразличието, личната печалба, подкупът, нехайството, неспособността, са определителните ти знаци. а не моралът, етиката, обичта към хората и загрижеността към народа… Спирам до тук.

  Отговор
 • 13.03.2018 в 14:11

  Водопровод захранващ над 120 хил. души минава през частен имот и никой не смята , че това е опасно за националната сигурност?!

  Отговор
 • 13.03.2018 в 14:14

  Заради този палат източиха и язовира на ,който убивахме скуката и се наслаждавахме на риболова !!!И интересното е , че и тогава никой нищо не направи !!!Явно в нашата община имаш ли пари всичко ти е позволено !!!!

  Отговор
 • 13.03.2018 в 14:21

  Ако този бизнесмен реши да отрови водата на Търновци какво правим?

  Отговор
 • 13.03.2018 в 14:26

  Ами, нали ВИК местиха водопровода заради блока на Чакъра над ДКС-то….всичко е възможно в този град.

  Отговор
 • 13.03.2018 в 15:04

  ВиК и Общината – добре! Сетили се (все едно до сега не са знаели какво къде е построено). А прокуратурата – кога? Какво чакат?

  Отговор
 • 13.03.2018 в 15:33

  Уважаеми коментиращи, нашето много прилича на „Кучетата си лаят, керванът върви“. Всички поставени въпроси са на място.Голямата авария преди нова година беше през 1994 г.23 години безхаберие.Сега Общината и ВиК щели да разследват. Ми то всичко си е ясно. Само трябва да се прилагат законите. Пълен смях, ако не беше трагично.

  Отговор
 • 13.03.2018 в 16:00

  Значи тук е цъкала Бомбата със закъснител и тя е строена през комунизма. И да добавя този Господин за голямо наше съжаление унищожи красивият Преславски язовир за да разгърне нашироко своето имение. От дете се радвах на язовира и всеки път имаше рибари около него ,а сега на какво прилича. Само заради един богаташ всички са потърпевши. Дано всичко си дойде на мястото както едно време.

  Отговор
  • 13.03.2018 в 23:55

   Ами лятото много комари имало и затова го пресушил…

   Отговор
 • 13.03.2018 в 16:32

  Aз от десет години ви се*а на водпровода. Aз съм причината водата да е толкова добра в региона..от моя кенеф във ваща мифка. Хайде със здраве и унтре като се събудите няма вече да смъди дUпата. що не пишете някоя по актуална новина за гората там нешто по актуално . стига вече с тоз водопровод и моя имот строен с честен труд.. аз на малдивите не съм ходил от 5 години . лишения съм превъзмогвал но на всеки му е удобно да ме сочи с пръст и да квака. марш !

  Отговор
  • 14.03.2018 в 7:57

   Не, грамотен си.

   Отговор
 • 13.03.2018 в 16:43

  е поне палата е стъпил на стабилна основа

  Отговор
 • 13.03.2018 в 21:26

  Добре, че по времето на “ лошия комунизъм” нашите родители построиха яз. Йовковци, защото може би сега няколко общини щяха да са на воден режим!!! Защо никой вече след 40 г. експлоатация не прави капитални ремонти ? Цената на водата не е ниска.

  Отговор
 • 14.03.2018 в 10:11

  Да идват багерите и да събарят всичко незаконно. А като му пречи язовира да се мести на друго място бизнес тъпака.

  Отговор
 • 14.03.2018 в 12:05

  От снимките с дрон се вижда, че не е само Сирата. На изток има и други къщи. Колко глупави хора! Може ли да строиш върху цъкаща бомба!

  Отговор
  • 15.03.2018 в 10:49

   точно там водопровода се качва нагоре по баира ,личи си къде е ,защото гората е по нарядко заради изсичането и прикопаването
   Навремето даже взривяваха заради този преход,дори пострадаха къщи и имоти отсреща. Новия водопровод ,които го направиха скоро, е успореден на този ,който върви в нивите и е на по високо до шосето,но е в близост до къщите,може би на разстояние 10 -тина метра,но това е от спомените ми.

   Отговор
 • 14.03.2018 в 12:16

  Бизнеселитниците обичат да живеят и „работят“ на/ върху ключови места.

  Отговор
 • 15.03.2018 в 10:40

  Вие нищо не знаете,моя Приятел Симеон ,язък че носи това хубаво име е взел под наем и язовира и едни големи пари ,Уж да го реконструктуира някакви си 100 000 . Отделно при изпускането му със съдействието на много институции дори Бедствия и аварии прибраха между 10 и 12 тона риба под предлог че бил опасен точно заради водопровода. Каква наглолст лицемерие и явна кражба. Затова са богатите,да крадат и мамят а другото майната му. Срам и позор,жална ни майка на Родината България.

  Отговор
 • 15.03.2018 в 10:43

  Стига сте си чесали езиците само. Не смятате ли, че на Василев му е достатъчно тежко в момента? Това е неговия дом. Ако има нарушения ще си понесе последствията. Насочите си енергията към политиците. Те опропастиха България. Оставете човека и семейство му да се оправя ако има нарушения.

  Отговор
  • 15.03.2018 в 10:55

   Много прегрешения има точно заради Язовира. Никой не го е карал да заграбва и имоти и самия Язовир. Къщата я купи за много пари на груб строеж и много добре е знаел какво прави ,тоест всичко е умишлено
   .

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!