Колекцията детски рисунки от излекувани малчугани е голямото богатство на д-р Лилия Николова-Георгиева | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Колекцията детски рисунки от излекувани малчугани е голямото богатство на д-р Лилия Николова-Георгиева

Публикувана на: 13.03.2018г. 4643 прегледа

Младата лекарка обърна гръб на шанса за кариера в Германия и избра В. Търново

 

„ОБИЧАМ ДЕЦАТА И ЗА МЕН Е ОГРОМНА РАДОСТ ДА МОГА ДА ИМ ПОМАГАМ“, КАЗВА Д-Р ЛИЛИЯ НИКОЛОВА-ГЕОРГИЕВА, КОЯТО Е ПОСЛЕДНА ГОДИНА СПЕЦИАЛИЗАНТКА ПО ПЕДИАТРИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Със своето младежко излъчване, позитивизъм и усмивка тя бързо печели доверието на малките пациенти и родителите им. Като с магическа пръчка успява да спре плача на малчуганите, провокиран от страшния за тях медицински преглед, инжекциите и другите манипулации в отделението.

Д-р Лилия Николова-Георгиева е от Дупница, завършва медицина в Плевен и е първият медик в семейството. Решението да поеме по пътя на най-хуманната професия било провокирано от нейната лична лекарка. „Винаги съм й се възхищавала и исках да стана като нея. Тя е много спокойна, любезна, търпелива и се отнася много добре с пациентите. Служи ми за пример каква да бъда и аз в работа си“, казва Лилия.

До последната година на следването си представяла, че ще стана патолог, макар специалността да е изключително тежка. Но в шести курс, когато преминала през различните клиники за задължителен стаж, най-много й допаднала работата в педиатрията. Във Велико Търново пък я отвел нейният съпруг д-р Димитър Георгиев, който е специализант по хирургия в МОБАЛ. „След като завършихме медицина, не започнахме работа веднага. Имахме планове да заминем да градим кариера в Германия. Учехме усилено немски език, но това, което ни задържа у нас, бе промяна в наредбата за специализациите през 2015 година. Тя даде право на лекарите да работят и да получават заплата, и времето в болницата да се счита за стаж“, обясни младата лекарка.

Така вече 4 години 29-годишната жена живее и работи в старата столица. Казва, че винаги ще си спомня първия си ден в детското отделение на търновската болница.

„Беше стресиращо, защото колкото и да си учил, никога не си на 100 процента подготвен за реалната работа. ДА ЛЕКУВАШ ДЕЦА, Е ОСОБЕНО ОТГОВОРНО И НЯМАШ ПРАВО НА ГРЕШКИ. За щастие, екипът ме посрещна много добре. Аз бях първата специализантка от доста време в отделението, всички колеги бяха много любезни и ми помогнаха бързо да навляза в материята“, сподели д-р Николова-Георгиева.

Заяви, че за нея децата са най-важното нещо на света и прекараното време с тях винаги й създава отлично настроение, в дори и когато не е в най-добро разположение на духа. По нейни думи при първата среща с болните малчугани няма добра комуникация с родителите, защото са изплашени за състоянието на децата си. „Често дори не са добре настроени към нас, а трябва повече търпение, за да направя необходимото и да оздравеят бързо“, казва Лилия.

ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ДОБРАТА Й РАБОТА СА ДЕСЕТКИТЕ ДЕТСКИ РИСУНКИ, АДРЕСИРАНИ ЛИЧНО КЪМ НЕЯ. Тя сподели, че когато малките пациенти започнат да се възстановяват и да влизат в тонус, често им хрумва да й направят подарък. Увери, че пази всички рисунки, периодично ги разглежда и те я правят щастлива. Тайната за успешното общуване и завързване на приятелство според нея е многокомпонентна, но първо трябва да се спечели доверието на децата. „Намирам обща тема за разговор с тях. Харесвам анимационни филми, следя ги и винаги можем да се заговорим за някой от героите. Обсъждаме различни играчки и подаръци. Питам какво са получили от Дядо Коледа, това им е любимо да разказват“, споделя д-р Николова-Георгиева.

По нейни думи работата е много натоварваща и зависи от честотата на инфекциите. Отмаря с книга в ръка, а любими четива са й криминалните романи. Определя като огромна предимство това, че съпругът й също е лекар. „Не знам как бих могла да живея с човек, който да не разбира, че за нас няма почивни дни, че по празниците също се налага да работя. Празнуваме заедно в друго време. Опитваме да уеднаквим графиците си, но не се получава, разминаваме се много често и се виждаме повече в болницата.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Колекцията детски рисунки от излекувани малчугани е голямото богатство на д-р Лилия Николова-Георгиева"

 • 13.03.2018 в 18:36

  ЕДНО МНОГО ГОЛЯМО БРАВО НА ТИЯ МЛАДИ ОСЪЗНАТИ БЪЛГАРИ,ДАНО МНОГО ДРУГИ ГИ ПОСЛЕДВАТ И ТОГАВА !!!СЛЕД НЯКОЙ ПРОМЕНИ ЩЕ ИМАМЕ ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. НЕ ВСИЧКО Е “ много бързи пари“ А ХУМАННОСТ И ВСИЧКО ДРУГО ЩЕ ДОЙДЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ.

  Отговор
 • 13.03.2018 в 19:59

  Основното, което ги е спряло да заминат за Германия е промяната в наредбата за специализация. А тази промяна включи едно що-годе приемливо заплащане за новозавършил специализиращ лекар, т.е. 1020 лв от януари т.г. или 2 минимални работни заплати. Какво ще стане обаче след приключване на специализацията ,когато вече ще трябва да получават основна бруто заплата от порядъка на около 600 лв ?! Придобиването на специалност и научаването на немски език преди време си е една добра инвестиция за старт на професионалния живот в Германия. Така че да не прибързваме с лозунгите в коментара на Асен Йорданов. Бих искал да съм позитивен и искам лекарите да получават достатъчно , за да не ходят да слугуват в други държави, но корумпирана България не прави нищо за гражданите си.

  Отговор
 • 14.03.2018 в 5:01

  Много често се случва да лекува двете ми момиченца.Много позитивна и адекватна като лекар.Успех и здраве и пожелавам.

  Отговор
 • 17.03.2018 в 14:39

  Страхотна е! Ако попаднете в детско отделение във Велико Търново веднага ще Ви направи впечатление. Тя грее като слънце сред останалата плява. Единствения лекар който заслужава Поклон.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!