Гурбетчия и заклет кръчмар купил "Хаджи Минчо", за да пази духа на старите търновски механи | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Гурбетчия и заклет кръчмар купил „Хаджи Минчо“, за да пази духа на старите търновски механи

Публикувана на: 14.03.2018г. 10260 прегледа

Григор Шиков: „Тук е място за частни партита, където клиентът е цар и всичко е автентично“

 

ГРИГОР ШИКОВ Е ЗАКЛЕТ КРЪЧМАР, ЗАКЛЕТ ЛЕВСКАР И С 10-годишен опит като гурбетчия. Вече 16 години той е собственик на култовата механа „Хаджи Минчо“, която сега е единствената оцеляла в старата столица, която пази духа на търновци от едно време. Отворена е през 70-те години на миналия век от предприятието „Обществено хранене“. Тогава имало интифа да се правят механи във В. Търново и били създадени „Тихият кът“, „Кацата“, „Болярска изба“ и още няколко в днешната стара част. Днес духът на онези механи пази само „Хаджи Минчо“. Тя с площ 165 кв. м и въпреки офертите за продажба, за да се направи едно блокче на това централно място в града, Григор Шиков не я продава.

ТОЙ Я КУПУВА ОТ РЕСТИТУТИ ПРЕЗ 2002 Г., преди това заведението е било доста по-голямо, но той успява да се сдобие само със сегашната част. В днешната механа са пренесени рисунките по стените с цялата история на хаджи Минчо, убит от турците. На самото меню в механата е разказана историята на смелия българин. През 1855 г. той се опълчил на турците и бил убит на 55 г. от наемници в банята „Баш хамам“, от която днес няма дори спомен. Хаджи Минчо е бил дарител и приятел на хаджи Николи и други будни българи.

ГРИГОР ШИКОВ Е КОРЕНЯК ТЪРНОВЕЦ И КАЗВА, ЧЕ ОТ МАЛЪК Е бил впечатлен от историята за хаджи Минчо. Още като момче той е ходел в тази механа. После през 1990 г. заедно с жена си и невръстния си син бяга от България с един москвич през чешко-немската граница и отива в Германия през гората. Преди е работил в радиозавода с 300 лева заплата във военното производство. Никога няма да забрави как в Мюнхен семейството получило помощ за емигранти от 1480 дойче марки. После Григор работил доста години там, след това в Гърция и къде ли не по света.

Днес синът му Тодор, който е на 30 г., е в Кипър и е от поколението известни търновски футболисти, заминали и останали зад граница. След като Шиков старши се завръща във В. Търново, е бил барман в Интера, макар да е завършил механотехникум. Кръчмарството винаги е било в кръвта му и заради това още на младини изкарва курсове в Стара Загора. От гурбета си знае няколко езика, а немският му е като втори роден.

„Тук е място за частни партита и за гости на Велико Търново, а клиентът е цар. Тук са измислени и изпети за пръв път едни от най-известните песни от фолка като „Радка пиратка“, ,,Тигре, Тигре“ и какво ли още не. Тук са идвали Лепа Брена, Милчо Левиев, Етиен Леви, Марги Хранова, Андрей Пантев и кой ли още не”, разказва Шиков за своята механа. По време на част от тези гостувания той е бил само клиент, но си спомня как преди много години трима мъже са държали голямата механа под наем и тя е била пълна постоянно, но с търновци.

СЕГА ОСНОВНИТЕ КЛИЕНТИ СА ГОСТИ НА ГРАДА ИЛИ ПЪК МЕСТНИ, които си правят кръщенета, балове, сватби, събирания и т.н. Славата на „Хаджи Минчо“ се носи и от поколения ученици, курсанти и студенти, които идват във В. Търново и влизат в това заведение само да си направят снимки до рисунките с историята на хаджи Минчо, които са създадени от неизвестен художник от едновремешното „Обществено хранене”.

„Нарочно не съм пипал почти нищо тук и не съм правил огромни инвестиции. Искам всичко да е автентично и да прилича на старите търновски механи, а не да е помпозно и натруфено. Дори готвачката ми Галя е заедно с мен от купуването на заведението и приготвя невероятни манджи по търновски рецепти. Гостите на моето заведение искат шопска салата и да им приготвиш каквото ти поръчат, макар в менюто си да имам специалитет, който се казва като него – великия Хаджи Минчо”, с вълнение разказва още Григор Шиков. Приятели обаче му подарили колаж година по-рано с негови снимки, със снимките на Гунди и естествено със синьото знаме на „Левски“. Е, при него отсядат и цесекари, но до бой засега не се е стигало. Понеже наистина е родолюбец, дори фирмата, която стопанисва механата, се казва „Хаджи Минчо“. И понеже Григор Шиков има адреналин за няколко души и много идеи, се занимава и с още нещо българско – организира кетъринги по национални събори. Събира екип и отива на Рожен, Копривщица или на събора на овцевъдите край Лясковец и опъва шатрите. Това начинание прави и от години по време на летните изяви на Царевец. Някъде губи, някъде печели от тези кетъринги. Такава е сметката и за механата, където впрочем преди няколко години е опитал да предлага евтино меню срещу 5 лева такса за търновци. Идеята се оказала неуспешна, защото в тази част на града са останали само стари и бедни хора, а наоколо има доста елитни и тузарски хотели и ресторанти.

„Аз обаче не искам пари и мерцедеси, на мен ми стига тази механа да е жива и да е в този вид, да се носи славата на хаджи Минчо през вековете и гостите на този вечен град да идват тук, дори само да си правят снимки, а аз да им разказвам историята или поне да им предлагам менюто, за да прочетат. Останалото е да имаш душа и сърце на купонджия и на добър човек в тези смутни и тежки времена. И, дай Боже, всички да сме паметливи и широко скроени!“, казва за довиждане собственикът на механа „Хаджи Минчо“ и естествено вдига наздравица. И точно в този момент се промъква рижавият котак Млечко, който е част от интериора. Преди време стопаните му починали и Григор го приел за част от екипа.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

loading...

Коментари за "Гурбетчия и заклет кръчмар купил „Хаджи Минчо“, за да пази духа на старите търновски механи"

  • 14.03.2018 в 14:52

    Много хубаво ми стана от тази статия. Браво на този родолюбец. Ето от такива хора имаме нужда да възстановяват , а не да рушат и строят грандоманщини. Ще го посетим с голямо удоволствие. Големи купони ставаха там. Да си жив и здрав.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!