12 четения

Нискокалоричните храни пречат на стареенето на мозъка

Употребата на храни с ниско съдържание на мазнини и малко калории възпрепятства стареенето на централната нервна система, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента.
До този извод стигнали учени от университета в Грьонинген, Холандия. Те доказаха, че когато става дума за отслабване, физическите упражнения са по-неефикасни от диетата.
Изследването с лабораторни мишки показало, че стареенето и затлъстяването са съпроводени с хронични възпалителни процеси в определени зони на мозъка, включително хипоталамуса и т.нар. мазолесто тяло. Главна роля за това играят микроглиите – клетки на имунната система (макрофаги), участващи в унищожаването на чужди агенти и умрели клетки.
В експериментите били използвани гризачи на 6 месеца или две години, чийто хранителен режим бил с високо или ниско съдържание на мазнини. При това на по-възрастните мишки била давана нискокалорична храна или им било осигурено бягащо колело.
Оказало се, че най-ефикасният метод за намаляване на свързаната със стареенето и затлъстяването активност на микроглиите в мозъка е диетата с ниско съдържание на мазнини и малко калории.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *