ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОРГАНИЗИРА ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС ЗА СЕВЕРНЯШКА ПЕСЕН „МОРЕ ПЕСЕН ЕКНА…”

Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите заявки най-късно до 5 април

Петото издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…”ще се проведе в град Севлиево на 21 и 22 април 2018 г. Конкурсът има за цел да популяризира и съхрани северняшката народна песен. Желаещите да вземат участие е необходимо да изпратят своите заявки най-късно до 5 април 2018 г., а до 11 април 2018 г. всички, подали заявка, ще получат програмата с реда на своето участие.

Община Севлиево проведе първия Национален конкурс за северняшка песен през 2014 г. по повод 100-годишнината от рождението на популярния певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов, който е роден в Севлиево. Конкурсът бе обявен по инициатива на кмета на Общината  д-р  Иван Иванов, в отговор на желанието на севлиевци за популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен.

Музиканти и певци от цялата страна ежегодно се включват с любов и ентусиазъм, което го превърна в своеобразен песенен празник и показа необходимостта от бъдещето му развитие. Конкурсът дава възможност на народни изпълнители-любители от всички фолклорни области и възрасти да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен, изпълнявана от предците ни (и с весело, и с тъжно сърце) по всякакъв повод в техния бит и култура.

И тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…” се осъществява под егидата на Министерството на културата. Сред медийните партньори са БНР, ТВ „Сънрайс Маринов” и др.

Община Севлиево обявява регламента за провеждането на конкурса. Наградите се връчват в две категории – за индивидуални участници и за групи. Индивидуалните участници са разпределени в три възрастови групи: до 13 години; от 14 до 18 години и над 18 години. Групите за автентичен и обработен фолклор ще са разпределени в две възрастови групи: до 18 години и над 18 години; Индивидуалните участнициизпълняват по две северняшки песни (бавна и бърза) в рамките на 6 минути, а групите – две северняшки песни до 10 минути. Не се допуска използването на синбек.

От една певческа група право на участие в категория – индивидуални участници има само едно лице. Всички участници ще получат грамота за участие конкурса. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат награди както следва:

 

За индивидуално участие:

 • първа награда – грамота, плакет и парична премия от 100 лв.;
 • втора награда – грамота и парична премия от 80 лв.;
 • трета награда – грамота и парична премия от 50 лв.

 

За групите за автентичен фолклор:

 • първа награда – грамота, плакет и парична премия от 120 лв.;
 • втора награда – грамота и парична премия от 100 лв.;
 • трета награда  – грамота и парична премия от 80 лв.

 

За групите  за обработен фолклор:

 • първа награда – грамота, плакет и парична премия от 120 лв.;
 • втора награда – грамота и парична премия от 100 лв.;
 • трета награда – грамота и парична премия от 80 лв.

 

Специални награди:

 • на Кмета на община Севлиево;
 • на Народно читалище „Развитие – 1870”;
 • на бизнеса и др.

 

Участниците в конкурса поемат разноските си за транспорт и пребиваване. С приемане на условията на конкурса и подаване на заявка, участниците предоставят на организаторите възникналите авторски права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.