5 четения

Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до края на април

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите, съобщи Елмира Костуркова от НАП – Велико Търново. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г., допълни още тя.
Доскоро дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Отделно от това получените през годината доходи се декларираха в годишната данъчна декларация за облагане на доходите за годината на придобиването им.
От началото на 2017 г. обаче, както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък подлежат на деклариране от местните физически лица само в годишната данъчна декларация. Новият ред за деклариране и внасяне на окончателния данък, дължим от местни физически лица, се отнася за доходи, придобити от източници в чужбина, включително дивиденти, лихви по банкови сметки, акции и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!