8 четения

Глобалното затопляне може да застраши до половината животински и растителни видове

Покачването на температурите в световен мащаб може да застраши от една четвърт до
половината животински и растителни видове в 33 региона с най-голямо биоразнообразие до 2080 г., според доклад на британски учени, цитиран от в. „Дейли експрес“.
Изложени на риск са костенурките, слоновете, тигрите, барсовете (снежни леопарди), гигантските панди и белите мечки.
Според резултатите от научното изследване, настоящите нива на въглеродни емисии ще причинят повишаване на температурата с 4,5 градуса Целзий до 2100 г. Една четвърт от видовете няма да съществуват, дори и да бъдат предприети спешни мерки, за да бъде намалено наполовина затоплянето до 2 градуса Целзий.
„Изследвахме 80 хиляди видове растения, бозайници, птици, влечуги и земноводни и открихме, че 50 % от тях могат да изчезнат от районите без работеща политика в областта на климата“, каза проф. Рейчъл Уорън от университета на Източна Англия.
В Средиземноморието до 30 % от видовете ще бъдат изложени на риск, а 36 % от растенията могат да изчезнат.
Повишаването на температурата ще изложи на смъртна опасност много костенурки, тъй като затоплянето ще възпрепятства излюпването на яйцата им.
Междувременно, животни като гигантската панда, барса и белите мечки ще имат много по-ограничен естествен хабитат и хранителни запаси.
Най-засегнатите региони ще бъдат Амазония, югозападна Австралия и горите Миомбо в южната част на Африка.
„Няма място, което да остане незасегнато, но има някои, които са по-уязвими и някои, които са по-устойчиви“, обясни доктор Стивън Корнелиус от британския клон на международната природозащитна организация Световен фонд за дивата природа.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!