Предприемач изкупи дяловете на 14 наследници на Стамболовия хан, ще го възстановява

Последният шеф на 6-и отдел на ДС Димитър Иванов искал сградата за музей на Стамболов, но му отказали

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ БИЗНЕСМЕН ХИЛЕНДАР ТОДОРОВ Е ИЗДИРИЛ ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ НА СВЕТА 14-ТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ПРОЧУТИЯ СТАМБОЛОВ ХАН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ИЗКУПИЛ ТЕХНИТЕ ДЯЛОВЕ, съобщи специално за „Борба“ самият той. Така на практика в момента единствено община Велико Търново и той са притежатели на емблематичния за старата столица имот, който, за жалост на жителите и гостите на града, е в руини. „Депозирам предложение за да изкупя и дела на общината, за да мога да възстановя сградата в автентичен вид. Очаквам решението на кмета и Общинския съвет по темата. Фирмите ми са инвестирали доста в града и имат добра история. Гарантирам запазване на автентичния вид на сградата и пълното й обновяване, след съгласуване на проекта с Института за недвижимо културно наследство“, бе категоричен Тодоров. Наша публикация наскоро представи патовата ситуация около хана, в който бяха преплетени интересите на общината като съсобственик и на още 14 наследници, които имаха права върху апетитните дюкяни на едноименната главна улица. Преди Тодоров да удовлетвори финансовите претенции на наследниците към имота, нямаше как да се случи пълният му ремонт. В началото на миналата година лекарка от Варна дари 1/16 от общия имот на кметството и така общината държи почти половината от хана. Останалото вече е на Хилендар Тодоров и преговорите за правата върху имота придобиват съвсем друга насока.

Сградата преди
Сградата преди

ХИЛЕНДАР ТОДОРОВ ПЛАНИРА ДА ИЗГРАДИ СГРАДАТА В АВТЕНТИЧЕН ВИД ПО ДАННИТЕ И ФОТОГРАФИИТЕ, КОИТО ИМА ЗА НЕЯ. Бизнесменът направи същото и с хотела си „Реал“, който се намира в близост и също бе направен по стари фотоси на сградата, която е била построена и съборена преди това. Възстановяването му бе сочено и за пример даже от експертите от Института за недвижимо културно наследство. „Искам да направя пак хан, като в основата под дюкяните планираме подземен паркинг, тъй като проблемът с паркирането е голям в старата част на града“, разкри плановете си Тодоров. Ханът е един от паметниците на културата в старата столица и от десетилетия е в окаяно състояние.

Сградата е строена през 1842 г., смята се, че от Колю Фичето и е била собственост на чичото и бащата на революционера и български министър-председател Стефан Стамболов. До 1945 г. ханът бил действащ. След национализацията от комунистите той е затворен, а през 1980 г. изгорял при пожар. След 1989 г. пък се оказва, че ханът има 15 наследници реститути, които така и не успяват да се разберат за неговото бъдеще и той е оставен да пустее в руини. В началото на ХХІ век общината във В. Търново кандидатства с проект пред японското правителство за възстановяване на Стамболовия хан, но проектът й не спечели. През 2014 г. държавата прехвърли своята собственост в хана на общината и така тя стана съсобственик заедно с реститутите.

 

ДИМИТЪР ИВАНОВ ИСКАЛ СГРАДАТА ЗА МУЗЕЙ НА СТАМБОЛОВ

 

Според запознати последният началник на прочутия 6-и отдел на Държавна сигурност – историкът, журналист и бизнесмен Димитър Иванов е имал планове също да възстанови сградата и да я превърне в музей на Стамболов. Заради начинанието си той даже провел няколко срещи с предишния кмет д-р Румен Рашев, но така и не успял да реализира намеренията си. Така сградата се доразрушила и само фактът, че е правена изключително здраво и с качествени материали, вече повече от 40 години останките й оцеляват, без над тях да има покрив.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Предприемач изкупи дяловете на 14 наследници на Стамболовия хан, ще го възстановява

  • 15.03.2018 в 21:56
    Permalink

    Цялата сграда не може да е музей на Стамболов, но една зала – заслужава да има!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *