131 четения

Цончо Ненов, ключов свидетел по делото „Килърите”: „Георги Вълев мина граници, които никой не бива да преминава“

Цончо Ненов е от Горна Оряховица. 40-годишният мъж е завършил механотехникум, а сега учи право във ВТУ и е в първи курс. Има собствен бизнес. Преди години е работил за Георги Вълев като охрана в различни заведения. Цончо Ненов е един от ключовите свидетели на прокуратурата по мегаделото „Килърите“. Благодарение на него и на още десетки свидетели и дълго разследване със СРС това е единственото дело у нас през годините на демокрацията, завършило с три доживотни присъди без право на замяна за тежки криминални престъпления, сред които и две поръчкови екзекуции – на адв. Петър Лупов от Велико Търново и на бизнесмена от Шумен Румен Рачев.

Присъдите бяха потвърдени от 6 съдебни инстанции в България, а случаят започна с арести през 2010 г. и се увенча с успех за Темида в края на 2017 г. Сред осъдените до живот без право на замяна е и бившият работодател на героя в този разказ Георги Вълев, който лежи в Ловешкия затвор.

 

– Какви бяха вашите отношения с Георги Вълев?

– Не съм се водил на работа в нито една от фирмите му. Работех като охрана, пазех негови заведения и съм събирал негови пари, дадени назаем на различни хора, на някои с лихви, на някои без лихви.

 

– За какво точно свидетелствахте срещу бившия си шеф и как се стигна до това да станете един от ключовите свидетели по делото „Килърите”, което бе наречено така от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов?

– Неговите адвокати искаха да го изкарат светец и голям благодетел на В. Търново. Човекът е имал финансов ресурс, организирал е различни кампании за добрини, но това е било само един параван. Зад този параван имаше един бизнес с много криминални деяния, а добрините бяха за създаване на имидж. По делото защитата на Вълев ми задаваше въпроси от сорта „това откъде знаеш, онова откъде знаеш”. Тогава казах следното: „Баба Пена затваря аптеката в 8 часа вечерта и ляга да спи. Нещата, които казвам, може да знаят само хора от контингента и такива, свързани с Вълев по някакъв начин“.

– И какво имаше зад този параван от добрини?

– Поръчване на разни криминални престъпления. На мен ми е поръчвал не едно и две престъпления, но винаги съм отказвал. Просто Жоро Вълев мина някакви граници, които никой не бива да преминава. Едно е да събираш пари, а друго е да си проправяш път с поръчки за побоища и убийства. Поръчвал ми е дори да убия, но аз съм отказвал тези поръчки с искане на огромни суми пари, за да може Вълев да се откаже. Лично познавах Петър Лупов, бяхме приятели и ме е защитавал при мои проблеми. Този човек беше заплашван, бит, беше му подпалена колата, имаше явна заплаха за убийството му и това се знаеше от полицията, но никой не си мръдна пръста, а той можеше да бъде спасен.

– Кога Цончо Ненов стана лошият служител на Вълев?

– В един момент видях какви лоши неща стават и започнах да му отказвам упорито и системно. Проблемът при него е, че като му откажеш нещо, явно ставаш негов враг.

– Имало ли е заплахи срещу вас по време на разследването, на съдебните дела и сега – след като Вълев е окончателно е в затвора?

– Имал съм заплахи по време на целия процес и след това, и сега също под една или друга форма. Няма как той лично да ме заплаши, защото е зад решетките и не сме имали физически контакт. Имам един случай, който се разследва сега, и е свързан с мен като жертва на открадната самоличност. Отивам да давам обяснения в полицията в Горна Оряховица, защото ми е открадната личната карта и с нея е извършено престъпление. Полицай, който няма нищо общо с този случай, ми заявява на глас: „Знаеш ли откога искам да те видя на подсъдимата скамейка?“. Аз го питам откога и за какво, а той ми отговаря: „След като стана свидетел по делото срещу Жоро Вълев…“ Даже не продължих да го слушам. После отивам при прокурора, на когото се е паднало да разследва моята кражба на самоличност и му казвам какво ми е казал въпросният разследващ полицай. Никой не направи нищо, никой не ми обърна внимание, но развитие има едва сега след намеса на други прокурори. Вече има следствено дело срещу полицая и най-после приеха отвода ми на този прокурор. През 2006 г. той прекрати дело за стрелба в един обект на Вълев. Едно от неговите крупиета стреля по човек пред доста свидетели, но за това деяние нямаше дори 20 лева глоба.

– Възможно ли е от затвора Вълев да си поръчва най-различни „услуги”, включително и убийство на някого?

– Категорично да, всичко е възможно и има факти за такива случаи, които са в папките на делото. Има данни за поръчване на покушения срещу свидетели и служители по делото, даже се визират имената на Ася Петрова и Валентин Цоновски. И да кажа, че се чувствам застрашен в момента, какво значение има? Щом и срещу такива хора има заплахи…Вие знаете ли, че прокурорските свидетели са оставени на произвола на съдбата (пример за това е Пламен Лаков), пък и не само те, но и полицаите, които работеха по случая, които пък са в девета глуха. Ако не беше Валентин Цоновски, нищо нямаше да се разкрие и докаже, а той тогава беше уволнен. Ако не беше Ася Петрова нищо нямаше да се документира, а къде е тя сега?! Има заплахи и срещу двамата, и това е публично известно, известно е и на службите.

– Защо, би трябвало властта да е доволна от свършеното?

– Искам да бъда цитиран дословно – това дело бе за криминални престъпления и за поръчкови убийства. Това дело не е свързано с политици и с политика. В същото време за осъдените лица е доказано, че имат тесни контакти, и не само контакти, с политици и чрез тях се оказва влияние в определени политически лобита, които влияят на най-различни държавни структури. Вие си го тълкувайте, както искате…

– Какво мисли Цончо Ненов за правосъдието в България?

– Как да кажа еднозначно какво мисля за правосъдието ни, като то в определени ситуации въобще не работи. Георги Вълев имаше страхотен нюх за бизнес, но започна да се вслушва в съветите на един човек, който не е осъден по това дело. Просто има граници, които не трябва да се минават, но това е личен избор на всеки човек. Лично аз съм направил каквото трябва – казах истината за Георги Вълев.

– Какви бяха отношенията между Вълев и Петър Христов, чието убийство се разследва сега?

– Нямам информация, но мога да кажа, че не са били приятелски.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

6 коментара за “Цончо Ненов, ключов свидетел по делото „Килърите”: „Георги Вълев мина граници, които никой не бива да преминава“

 • 15.03.2018 в 13:32
  Permalink

  Крайно време е Държавата да се откъсне от такива практики. Служим на Народа . Покажете го.

  Отговор
 • 15.03.2018 в 16:17
  Permalink

  Нямат надяждане силовите държавници.

  Отговор
 • 15.03.2018 в 17:24
  Permalink

  Много ниско бе г-жа Сукова, мнооого…
  Погна Ви някой за клевета и се почнаха публикации и интервюта с „негови” авери…
  И кого извадихте – Цончо АКУЛАТА от Горна Оряховица… Честно ли бе?!? Дребен измамник, дето го държи над вода един известен лихвар от региона….
  Слабо, много слабо…

  Отговор
 • 17.03.2018 в 21:49
  Permalink

  “ Дребен измамник“, казала баба Пена и затворила аптеката…:)
  Разсъждавайки на вечеря как аджеба
  ша турят таквъз голям прякор на тооолкоз дребна риба.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!