Ганчо Карабаджаков откри изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

Събитието е част от Националната културна програма за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз

Снощи Заместник кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков откри в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен Събитието е част от Националната културна програма за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.
Господин Карабаджаков изрази удовлетвореността си от факта, че Община Велико Търново има възможността да бъде партньор в представяне на тази интересна изложба.
„За мен е истинска чест, че илюстрациите отново са в цивилизационния фокус на хората. Много съм горд, че най-сетне такава изложба дойде при нас. Велико Търново е едно от местата, от където са тръгнали илюстрациите, хрониките.
„Илюстрацията не съществува от 20-ти век, както обикновено се смята- тя е много древно изкуство“-заяви Ганчо Карабаджаков.
Той припомни вековните традиции в илюстрацията от епохата на средните векове, когато в рамките на Търновската книжовна, живописна и архитектурна школа са създаване изящни образци на илюстрацията.
„Във фонда на нашата галерия има огромно количество от художествени произведения над  3 600, посветени на историческата тема и Велико Търново, ние реципрочно можем да организираме експозиция в Плевен”-заяви по време на откриването г-н Карабаджаков.
Колекцията включва произведения на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.
Илюстрацията е визуалния посредник между книга и читател. Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.