55 четения

Зам.-министър Султанка Петрова: „Държавата ще връща на работа близо половин милион души, живеещи само от социални помощи”

400 000 ДУШИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СА В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ, НЕ РАБОТЯТ, НЕ УЧАТ И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СА ЧАСТ ОТ ПАЗАРА НА ТРУДА. Всички те се издържат чрез социални помощи, влезли в държавната хазна от данъците на работещите у нас. Сред основните задачи на министерството на труда и социалната политика е преустановяването на тази несправедливост. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова във Велико Търново, която присъства на дискусия в сферата на демографските и социалните проблеми. Домакин на събитието бе Областна администрация и проф. Любомира Попова, а сред присъстващите бяха представили на редица регионални структури.

Д-Р СУЛТАНКА ПЕТРОВА ЗАЯВИ, ЧЕ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА НА ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ ПО ЖЕЛАНИЕ СА СТРУВАЛИ НА ДЪРЖАВА 1 МЛН. ЛВ.

„Трябва да се създадат възможности и начин чрез социални и общински предприятия те да бъдат включени на пазара на труда. Не може да продължават да живеят на гърба на работещите“, коментира зам.-министърът на социалната политика. Тя посочи като спешна мярка за решаването на проблема стартиралата през септември програма „Работя“. Чрез нея се дава шанс на всички, които са били изключени от пазара на труда, не са искали да работят или никога не са се хващали на работа, да бъдат трудово интегрирани. Целта е социалните помощи да отиват само при тези, които наистина се нуждаят от тях – майките, хората с увреждания и пенсионерите.

„В България има огромен недостиг на работна ръка. Може да се преодолее, ако се възползваме от капацитета и качествата на тези 400 000 души, които живеят на помощи от държавата“, увери тя. Като особено ключов човешки ресурс зам.-министърката определи хората в предпенсионна възраст, които не работят. С техния натрупан опит през годините биха били в голяма помощ на работодателите.

По време на дискусията нейните съветници доцент Георги Бърдаров и Теменужка Златанова изнесоха две презентации, с които дадоха повече яснота за демографската катастрофа, тенденциите на жизненото равнище и доходите в България, в частност Велико Търново.

СПОРЕД ДАННИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ НАСЕЛЕНИЕТО У НАС Е НАМАЛЯЛО С НАД 2 МЛН. ДУШИ. Това според експертите е изключително притеснително, тъй като топенето на нацията не е вследствие на война или природни катаклизми, а осъзнато решение за емиграция и висока смъртност. Това е причина за достигането на демографски колапс, макар раждаемостта в страната да е сходна с тази в Германия, Италия, Австрия, Албания и Гърция. Наблюдава се ярко изразен дисбаланс в разпределението на населението, като най-голяма е концентрацията на хора в София, а най-малка във Видин.

На фона на цяла Северна България единствено областите Велико Търново и Варна са с положителни показатели. И при двете обаче се наблюдава остър дефицит на високо-, средно- и нискоквалифицирана работна ръка. Изнесената статистика сочи, че в региона естественият прираст е 8‰, което е малко над средната стойност за страната. Безработицата пък е 7,6‰, а коефициентът на заетост 65‰.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Зам.-министър Султанка Петрова: „Държавата ще връща на работа близо половин милион души, живеещи само от социални помощи”

  • 16.03.2018 в 14:56
    Permalink

    Това трябваше отдавна да стане, но все пак като ще започва съдът сигурност ще даде резултат. Важното е и всички деца да ходят на училище иначе ще стане същото след време.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!