Горещи новиниНовини

Търновските социалисти с ново обвинение: „500 лв. плащаме за 1 метър водопровод в старата част, тръбите се полагат на плитко и се преплитат”

Червените парламентаристи се канят да отнесат проблема до премиера и главния прокурор

 

МАЛКО НАД 500 ЛВ. СТРУВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ЕДИН ЛИНЕЕН МЕТЪР РЕМОНТ НА ВОДОПРОВОД В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ПРИ ТЕЗИ, ЦЕНИ САМО ОТ РАЙОНА НА УЛ. „ГЕНЕРАЛ ГУРКО“ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗВОЗИ НАД 200 САМОСВАЛА ПРЪСТ. Това обявиха общински съветници от БСП и граждани и извадиха количествено стойностни сметки за реконструкцията на ВиК, която в момента тече в града и бяха категорични, че цените са завишени поне двойно. Областният председател на червените Петко Тюфекчиев нагледно застла с петдесетолевки площ от един линеен метър, за да покажат пред журналисти, колко се харчи.

Специално питане по темата с водопроводите в старата част на града до министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е отправила депутатката Весела Лечева. Тя настоява даже да се откопаят участъци с нови тръби, за да се види нагледно, че са полагани плитко и на доста места се пресичат водопровод и канал с риск от зарази, което е недопустимо по наредба 8 за нормите за полагане на технически проводи и съоръжения в населените места. Местните парламентаристи ще сезират за случващото се и премиера Бойко Борисов, както и главния прокурор Сотир Цацаров. Тъй като им бе отказана и извънредна сесия по темата червените се канят да поставят казуса на предстоящото идния четвъртък тържествено заседание на Общинския съвет за празника на града.

СЪВЕТНИЦИТЕ РАЗКРИХА И ФРАПИРАЩИ ФАКТИ ЗА БАСНОСЛОВНАТА ЦЕНА, КОЯТО СЕ ПЛАЩА ЗА РЕМОНТИТЕ В СТАРАТА ЧАСТ. Според документите и количествено-стойностните сметки 8200 метра водопроводи струват 4,2 млн. лв., което прави малко над 500 лв. на линеен метър. Същевременно калкулациите се извършват по същата наредба 8 като за 1 линеен метър тръби се изравят 1,1 кубика земна маса. „Това означава, че тръбите трябва да се закопаят поне на 1 метър дълбочина, а изкопите са на половина. Ако се вярва на документите, по които се плаща на изпълнителите от ул. „Генерал Гурко“, „10-ти февруари” и останалите отсечки, които подлежат на ремонт трябва да са извозени над 200 самосвала, което е абсурдно, даде пример и Стоян Витанов.

Според общинските съветници, след като те и живущите са алармирали обществеността за биологичната бомба, която цъка в старата част, заради преплитането на тръбите на канали и водопроводи, което е недопустимо, изпълнителите спешно започнали да заравят изкопите си и да крият какво се върши. От община В. Търново пък свикали пресконференция да обяснят как „всичко е точно“. „Ако е точно нека тези, които го твърдят, да подпишат запис на заповед, в случай че претърпим финансови санкции по проекта“, обобщи Тюфекчиев. Той и колегите му категорично застанаха зад думите си, че водопроводите се правят извън нормите и са опасни, а след пускането им предстои лавина от аварии.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

7 thoughts on “Търновските социалисти с ново обвинение: „500 лв. плащаме за 1 метър водопровод в старата част, тръбите се полагат на плитко и се преплитат”

 • Драскаческа измислица.
  Този журналист да беше станал писател на романи.
  Всичките му статии и пет пари не струват.

  Отговор
 • С Весела поне е весело. А и на сърдитко Петко не му е празна торбичката. Те са си добре, за нас кво ги бОли! Ама копайте бе, моля ви се!! Но и ПОМНЕТЕ ЧЕ НА ТАЗИ УЛИЦА И ДРУГИ ХОРА ЖИВЕЕМ!!!!! нЕ Е САМО ОНЗИ! Дето упорито тук вашата медия го нарича ГРАЖДАНИТЕ!!!
  Айде посмейте да откопавате отново! ДАВАЙТЕ

  Отговор
  • Госпожо Кирова, можете ли да кажете къде точно живеете на самата улица? Предполагам знаете, че в понеделник г-дин Панов обяви чрез гражданин живущ на самата улица, че в 17,30 ще отиде на самата улица за среща с гражданите, а вместо него отиде г-дин Камарашев с десетина човека, и се разиграха сцени, които ни върнаха в средата на 90-те години. Тъй като казвате, че сте от тази улица, то бяхте ли там? Като живеете на улицата, кажете по подробно какво се случи и защо в момента хората са изплашени?

   Отговор
 • Панов взе да краде по вече от Рашев той поне работа вършеше! Боже пази града ни!

  Отговор
 • Ряпата по колко дава на глас. Камбанчо колко имот олапа от общината. Арматуриста да не е останал без хранилка?….. Чудя се полицията и прокуратурата как са ги оставили тея да дават лош пример

  Отговор
 • Боже опази . Колко омраза има в хората. Е това трябва да ни притеснява истинска бомба със закъснител. Тези хора се изяждат отвътре и не могат никога да видят цветно те виждат само черно за съжаление.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *