Автомат за поезия е монтиран в парк "Марно поле" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Автомат за поезия е монтиран в парк „Марно поле“

Публикувана на: 19.03.2018г. 1785 прегледа

АВТОМАТ ЗА ПОЕЗИЯ, ИЛИ ПОЕЗИОМАТ, БЕШЕ ПОСТАВЕН МИНАЛИЯ ДЕН В ТЪРНОВСКИЯ ПАРК „МАРНО ПОЛЕ“. Старата столица е първият град в България, в който вече има такова устройство. Джубоксът е пълен с 21 стихотворения на български език и в оригинал. Сред заглавията в списъка от стихотворения са „Лятно равноденствие“ на италианката Анамария Абруцети в превод на Ирина Йорданова, „Вятърът носи хубаво време“ на македонеца Ацо Шопов в превод на Роман Кисьов, „Хайде, кръжи сега“ на Хели Лаксонен от Финландия, преведено от Росица Цветанова и Марин Бодаков и др. Българската литература е представена от „Пук“ на Валери Петров и с част от „Книга на мълчанието“ на Борис Христов.

Автор на проекта е Ондржей Кобза, който е успял да реализира идеята си с подкрепата на чешките центрове в Европа и на Община Велико Търново. Така старата столица се включва за поредна година в Нощта на литературата. Европейската инициатива тази година ще се проведе на 9 май.

Джубоксът ще остане в търновския парк до 27 април. Автоматът е направен от стомана, управлява се с бутони и всеки може да избере любимото си стихотворение, да натисне копчето за него и да изслуша думите напълно безплатно.

Тази вечер в 17 ч. местни поети, музиканти, хора на изкуството или просто любители на поезията могат да се съберат около поезиомата да послушат стихове и музика и всеки, който иска, да представи свои или любими чужди произведения. Поканата е на Община Велико Търново.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!