Ансамбъл "Българче" и Едмънд Бек са носители на наградата "Велико Търново" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ансамбъл „Българче“ и Едмънд Бек са носители на наградата „Велико Търново“

Публикувана на: 19.03.2018г. 1474 прегледа

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИЯТ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „БЪЛГАРЧЕ“ И АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧ ЕДМЪНД БЕК СА ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”. Призът е ежегоден и се дава винаги по повод празника на града 22 март.

Ансамбъл „Българче“ получава наградата и във връзка с 50-годишния юбилей, който формацията празнува тази година. Ансамбълът е създаден през 1968 г. от Михаил Дюлгеров и се е утвърдил като школа на българската народна музика, песни, танци и родолюбие. За всички тези години през състава са преминали повече от 3000 деца. Над 2500 са концертите, които младите музиканти и танцьори са изнесли в страната и в чужбина.

Номинацията на „Българче” е направена от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и от началника на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

teks-e1502082824774Едмънд Стерлинг Бег става носител на престижното отличие за вложените от него инвестиции в исторически и културни обекти във Велико Търново. Днес американецът е собственик на хана „Хаджи Николи”, хотела „Цар Борис”, Йоновия хан, както и на сгради, намиращи се на ул. „Стамболов” и на Самоводската чаршия, които са в различна степен на възстановяване и подготовка за реставрация. Номинацията му е направена от Народно читалище „Надежда-1869” и от инициативна група, в която участват арх. Иван Чолаков, арх. Румяна Брайнова, арх. Николай Георгиев, арх. Цветан Радев и инж. Стела Кирова.

Едмънд Бек е роден  в Тексас, САЩ. За първи път идва във Велико Търново през 2005 г. и остава силно впечатлен от историческото наследство на старата столица.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!