Младежи от ВМРО искат да реставрират Славейковия вестник „Шутош“

МЛАДЕЖИТЕ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВМРО НАБИРАТ СРЕДСТВА, ЗА ДА РЕСТАВРИРАТ И КОНСЕРВИРАТ СЛАВЕЙКОВИЯ ВЕСТНИК „ШУТОШ“. За реализацията на цялата инициатива са нужни 1450 лв., до момента младите хора са успели да съберат 600 лв., като голяма част от парите са дарени от депутатите от парламентарната група на ВМРО. По сметката на кампанията са постъпили още 200 лв. конкретно за реставрацията на запазените броеве. Младите хора са изработили картички, в които се разказва историята на малко известния сатиричен вестник, и ги продават на цена от два лева, за да набират средствата.

Консервацията и реставрацията на в. „Шутош” е част от дарителската кампания „Осинови книга в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Така и младите хора от Велико Търново научили, че могат да помогнат, и се включили в инициативата. „Броевете на в. „Шутош“, които Националната библиотека пази, не са реставрирани повече от 140 години. А вестникарската хартия е твърде крехка и след няколко години може изобщо да няма следа, че такъв вестник е излизал в България. Затова се включихме в кампанията и решихме да станем осиновители на този вестник“, разказва регионалният организатор на младежката организация на ВМРО Ивайло Джелянов.

Когато средствата бъдат събрани, реставрацията и консервацията на съхранените броеве ще бъде извършена в лабораторията на Националната библиотека.

Петко Рачов Славейков издава в. „Шутош“ през 1873-74 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.