56 четения

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край В. Търново

В продължение на 5 часа в събота вечерта огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха пожар между квартал „Чолаковци“ във Велико Търново и близкия град Дебелец. Около 18,30 часа на телефон 112 граждани подали сигнал, че гори гориста местност, която се оказала в трудно достъпен район, а пламъците се забелязват от километри. За да потушат пожара, огнеборци и доброволци се наложило да газят над 5-6 километра пеша в гъстите драки, за да стигнат до огнището.

Вдигнати по тревога били 20 пожарникари от Велико Търново и Горна Оряховица, горски стражари, а кметицата на Дебелец Снежана Първанова организирала отряд от двадесетина смелчаци с АТВ-та. Наложило се да се действа екстремно и бързо заради силния вятър, който разпростирал пламъците на голяма площ от около 30 декара. За да ликвидират стихията, били използвани пръскачки, тупалки и дори на ръка по няколко пъти пренасяли вода.

Благодарение на бързите действия огнената стихия била овладяна и близката иглолистна гора спасена от изпепеляване. Изгорели са единствено сухи треви и храсти.

„Благодаря на огнеборците, на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и на доброволците. Обръщам се с апел към всички, които обичат разходките. Пазете природата. Тази вечер бе разходен изключителен ресурс за отстраняване на последици от евентуално човешко нехайство”, коментира кметицата на Дебелец Снежана Първанова.

Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

Един коментар за “Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край В. Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!