Трюфелите са много популярни в Кувейт | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Трюфелите са много популярни в Кувейт

Публикувана на: 19.03.2018г. 584 прегледа

Наричат го трюфел от пясъците или бял трюфел. Кувейтците са толкова увлечени по него, че всяка година стотици търговци кандидатстват, за да получат щанд на пазара за трюфели в Кувейт, предаде Франс прес. Около една четвърт от ползващите подобен щанд се определят чрез жребий.
Въпросната гъба, която е по-евтина от черния трюфел, не расте между корените на дъбове под земята, а в пустинята след валежи. Тя привлича бедуините, които я включват в свои традиционни ястия на базата на ориз и месо или я консумират с лучен сос.
Пазарът Ал Рай в индустриалната зона на столицата Кувейт привлича много купувачи. Някои от тях се разхождат между щандовете, наблюдават, преценяват, подушват с нос трюфелите, за да изберат най-хубавите екземпляри. Други знаят предварително какво търсят и се насочват към определени щандове.
Юсеф Мохамед ал Халед увери, че предпочита трюфела зибиди. Този млад мъж поясни, че отделя 3000 динара (около 8000 евро) годишно за купуването на бели трюфели. Според него тези гъби са много подходящи за предпочитаното от кувейтците ястие кабса – гарнираното с трюфели месо в сос се покрива с ориз, който поглъща аромата на трюфелите.
„Кувейтците са фенове на трюфела, защото е рядко срещан и с особен вкус“, отбеляза той.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!