80 автомобила от България, Румъния и Германия дефилираха на деветия „Трабант фест”

Лимузини, кабриолети, пикапи, комбита, полицейски автомобил, телевизионна звезда, детски играчки от прочутата марка събраха очите на търновци

 

Близо 80 автомобила от цялата страна, от Румъния и Германия участваха в деветия „Трабант фест”. Лъснати до блясък и украсени като за ревю, те дефилираха по главната улица на града за радост на търновци. Сред автомобилите имаше и един трабант, преобразен като джип 4×4 с гребло, за да може да рине сняг.

Трабитата, управлявани от гордите си водачи, се събраха първо в парк „Марно поле“, за да се запишат в историята на фестивала. След което всички автомобили трябваше да се подредят пред сградата на общината, но мястото се оказа недостатъчно и колоната стигна чак до театъра. Повече от час любопитни търновци са наслаждаваха на соцвозилата, повечето от тях пременени като лимузини, кабриолети, пикапи и комбита. Собствениците отговаряха на какви ли не въпроси,

позволяваха на деца и възрастни да пипат автомобилите, да се снимат до тях, че дори и вътре в тях, най-често на шофьорското място.

89-ГОДИШНИЯТ ЕДМОНД ВАРТАНЯН ОТ РУСЕ СЕ ОКАЗА НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ УЧАСТНИК ВЪВ ФЕСТИВАЛА ТАЗИ ГОДИНА. Той пристига във Велико Търново за първи път и признава, че не се е надявал на такова забавление, когато негов колега по марка автомобил и съгражданин му предложил да пътуват заедно до старата столица. „Аз този трабант съм го купил през 1987 г. за 510 лв. от Варна. Той е първата ми и единствена кола, не съм го сменял, както и никога не смених единствената си жена. Докато беше жива, за нея се грижех най-много, веднага след булката беше трабантът“, разказва дядо Едмонт, който признава, че градът никак не му е безразличен, защото преди повече от 60 г. е отбивал военната си служба. Поделението му се намирало на Света гора, ако рече, и сега би могъл да намери точно мястото, макар да знае, че на хълма вече казарми няма.

З

а пореден път сред участниците е и Михаил Атанасов от Добри дял, който е на 86 г. Той вече не помни нито за коя година идва да си покаже трабанта в търновския фестивал, нито пък от колко години има колата. Признава, че единственото, което го интересува е, че колата върви добре и той продължава да си я кара. „Засега ме слуша, какво да ти кажа, и върви, работи си. Стигал съм с трабанта чак до турската граница“, обяснява дядо Михаил. И признава, че преди е карал и други коли. Имал си един запорожец, после москвич, фиат също е карал, но с годините подарил автомобилите на синове и внуци и оставил за себе си само негово величество трабанта.

ЗАСМЯНА ДО УШИ И МНОГО ЩАСТЛИВА, ЧЕ ОТНОВО Е ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е И 71-ГОДИШНАТА МАРИЙКА ВАЧКОВА ОТ КАРАИСЕН, която обаче този път идва на фестивала само като компания на своя прочут трабант „Марийка“. Преди няколко месеца тя продала трабанта, защото се разболяла и преценила, че повече няма сили да се грижи за великата си кола. Пуснала обява и започнала да получава обаждания. „Отказвах на всички, защото искаха колата за селскостопанска машина. Трабантът „Марийка“ не е роден, за да работи на полето. Това е представителна кола. Затова я дадох на Веселина Бонева и съпруга й. Сега тя е новият собственик на колата“, обяснява Марийка Вачкова. Когато Веселина й се обадила да пита за цената, леля Марийка веднага разбрала, че си има работа със сериозен кандидат за трабито. „Обещах, че ще се грижа за колата така, както тя се е грижила за нея до момента. Второто ми обещание беше, че ще продължа да водя трабанта на фестивала във Велико Търново“, казва Веселина Бонева, която признава и това, че първата й кола била трабант, затова и продължава да пази сантименти към тази марка.

ШАРЕН ТРАБАНТ, КОЙТО ВСЪЩНОСТ СЕ ОКАЗА ВСИЧКО ДРУГО, САМО НЕ И ТРАБАНТ, С РУСЕНСКА РЕГИСТРАЦИЯ ОБРА ОВАЦИИТЕ НА ФЕСТИВАЛА ТАЗИ ГОДИНА. Освен че беше с купе на трабант, автомобилът нямаше нищо друго от тази марка. Колата е с двигател на Тико, с арматура, седалки и окачване на други различни марки. Заради всичките си разностранни „таланти“, този трабант е носител на наградата за най-тунингован и модифициран трабант от фестивала на трабантите в Цвикау през 2015 г. Собственик на колата е Радослав Димитров от Русе, който с гордост обяснява на насъбралата се публика, че неговият Траби вдига 180-190 км/ч и по пътищата не закъсва. Моделът на трабанта е 601 S, произведен през 1987 г., и от миналата година се води ретроавтомобил, понеже вече е навършил достолепната за всички автомобили възраст от 30 г.

ПОЛИЦЕЙСКИЯТ ТРАБАНТ НА ВЪЛЧО СТАМЕНОВСКИ ОТ БОТЕВГРАД И ТРАБАНТ ТЕЛЕВИЗИОННА ЗВЕЗДА БЯХА ДРУГАТА АТРАКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТАЗИ ГОДИНА.

Със синя лампа на покрива и камера, защото как може полицейска кола без камера, участва в дефилето трабантът на Вълчо Стаменовски. Той успял да преобрази колата си в полицейска само за около седмица, като разчитал на снимки на германски модели. „В действителност е имало полицейски трабанти, но само в Германия и са били точно в тези зеленикави цветове, в които съм си оцветил колата. И всичко в нея работи, само дето аз не я карам. Стои в гаража и я изваждам два пъти в годината, ей така да й се порадват хората“, разказва Вълчо Стаменовски. В Търново обаче точно полицаите най-малко се зарадваха на оригиналната кола, която е единствена по рода си в България. Заради липсата на регистрация, органите на реда не позволиха на собственика да подкара трабанта и Вълчо Стаменовски разходи колата, качена на влекач. И се закани, че догодина ще пристигне с линейка трабант, в която ще има… медицинска сестра с къса пола.

Повече успех в търновското шоу постигна трабантът на доктор Зизи. Колата е участвала в шоуто на Тодор Колев „Как ще ги стигнем“, затова и дефилира с надпис „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“, със снимка на артиста и със снимка на Статуята на Свободата.

На завидно внимание тази година се радваше и Спас Денев, който идва за втори път в старата столица със своя трабант, дегизиран като джип 4Х4, само че тази година джипът имаше и гребло. „Ами живея в планински район, с тесни улички и, за да ги преодолявам по-лесно, първо направих трабанта джип и го качих на огромните гуми. А тази година монтирах отпред и гребло, за да разривам снега“, разказва историята на трабанта си Спас.

ПОЧТИ ДВЕ ОБИКОЛКИ НА ГРАДА НАПРАВИХА ТРАБАНТИТЕ ПРЕДИ ДА СЕ КАЧАТ НА ПОЛИГОНА ВЪВ ВОЕННИЯ УНИВЕРСИТЕТ, където бяха подготвени писти и препятствия, за да могат участниците да демонстрират майсторство и бързина.

Традиционният трабант фест се организира за девета поредна година от „Трабант клуб” – Велико Търново, и Община Велико Търново. Всички участници получават грамоти и рекламни фланелки, така остават в историята на най-голямото изложение на трабанти в България, обясняват организаторите доц. Милен Михов, единственият български депутат, който се вози на трабант, и Ивайло Антов, най-сериозният колекционер на трабанти у нас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “80 автомобила от България, Румъния и Германия дефилираха на деветия „Трабант фест”

  • 19.03.2018 в 19:16
    Permalink

    най- Гилямата Глупостъ на нашето, инъче умно време. Само отровите които се изхвърлиха за един ден, превишават за цялото количеството за 1 година. Къде са контролните, органи

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *