Специалисти обясниха защо котките изплезват езичетата си

Специалисти по поведение на животните изясниха защо котките изплезват езичетата си и дълго ги държат така, пише в. „Метро“.
По думите на Ейми Соджай за писаните е много важен езикът, защото с него и с вкусовите си рецептори изследват заобикалящия ги свят. Този процес е известен в науката като реакцията на Флемен. По този начин котките събират с език информация за феромони, като я пренасят на небцето си. Така те идентифицират присъствието на други себеподобни и сексуалния им статус. Когато езичето на писаната остане изплезено, това най-често става, защото тя е забравила да го прибере, след като е направила с него своето „разузнаване за присъствието на феромони“. Това се случва тогава, когато набавената от тях информация ги е разсеяла.
Но имало и още една причина за изплезването. Хитрушите го правели, защото това се харесва на хората. Така те привличат вниманието им и ние им правим снимки, галим ги и дори им предлагаме лакомства. По този начин писаните бързо схващат, че изплезването им се рентира и не се колебаят да залагат на него и при други случаи.
Единственият повод, при който стопаните трябва да се притеснят от изплезване, е когато езикът на котката изобщо не се прибира в устата. Това говори за увреждане на челюстите или на зъбите, или че езикът се раздул и не влиза на мястото си.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *