ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ ЗА МИНА В ЕЛЕНА С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ ПУБЛИКАТА

Пролетният празник Благовещение влезе в културния календар на Елена с поетична вечер, посветена на Мина Тодорова, любимата на поета Яворов, неговото вдъхновение за едни от най-пленяващите стихотворения в българската любовна лирика.
На 25 март преди 112 години в столичния дом на писателя Петко Ю.Тодоров, брат на Мина, е съдбоносната среща на 16-годишната девойка от Елена с поета. Още същата вечер Яворов излива чувствата си в едно от най-хубавите си стихотворения – „Благовещение“. След загубата на любимата, връщайки се в спомените си за първите им срещи той ще напише в дневника си: „Блага вест я нарекох аз в своя живот. И тя радваше очите ми, подобно на бяла лилия сред поле през май..“
На романтичната любов между двамата, започнала от деня Благовещение, е посветен поетичен спектакъл в Елена по стихове и писма на Яворов до Мина. Лиричното представление е подготвено от Малък драматичен театър „Старостолица“ от Велико Търново с участието на Иван Митев и Кристияна Лалева.
След поетичния спектакъл с начало 17.30 часа на 23 март, петък, в зала 101 на общината организаторите са подготвили предизвикателство към публиката. Всеки, който каже стихотворение на Яворов, посветено на Мина, ще получи книга със стихове на поета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *