83 четения

Гурбетчия, измамен от работодател в Германия, търси помощ от прокуратурата

Мирослав Калинов е сезирал Районната прокуратура в Горна Оряховица, че е ощетен от некоректна фирма, която го изпратила на работа в Германия и не му платила нито лев. 41-годишният мъж разказва покъртителна история за жестока експлоатация на гурбетчии в чужбина.

Горнооряховецът, който има образования за готвач и строителен техник, в края на миналата година останал без препитание и се заровил в обяви за работа в чужбина. Попаднал на баща и син от Бургас със строителна фирма, която действа като подизпълнител на голяма компания в немския град Лайпциг.

„Представиха ми приемливи условия за работа. Обещаха заплата от 1200 евро на месец, трудов договор и осигуровки, както и квартира. Съгласих се и заминах за Лайпциг. Работата се оказа изключително трудна и опасна. Включиха ме в бригада за събаряне на стари казарми от времето на Хитлер, на чието място да изникне нов жилищен комплекс”, разказва Калинов.

С останалите работници е трябвало да режат с оксижен арматурното желязо, да го измъкват от градежите и да го сортират в контейнери.

„Собствениците на фирмата не изпълниха нищо от обещанията. Оказа се, че около десетина българи от 2 години работят на техни обекти без договори. Не смееха да си потърсят правата, защото аз бях единственият, който владее чужд език. Сутрин всеки от работниците се разписва в тетрадка, която реално е единственият документ. След като и декември не ми платиха нито стотинка, написах пространна жалба на английски език и уведомих за нередностите немската финансова полиция. Те обаче ми заявиха, че в момента в страната има глад за строителни работници и заради това се получават такива злоупотреби”, сподели Калинов.

Тъй като бил без стотинка в джоба, нашенецът се оказал принуден да работи на черно и на друго място, за да събере пари и да се върне в България.

„Не стига, че не ми платиха заработените възнаграждения, но и като започнах да си търся правата, заваляха заплашителни есемеси за физическа саморазправа”, допълва още Мирослав Калинов.

От Районната прокуратура в Горна Оряховица потвърдиха, че има депозирана жалба по казуса и по нея ще бъде образувано досъдебно производство.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!