84 четения

Хуманитарна гимназия продължава да е в будна кома, съветници се питат: „Докога?”

НЕЗАВИДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТНОВО ПРЕДИЗВИКА БУРНИ РЕАКЦИИ В Постоянната комисия по образование на Общинския съвет. На последното заседание председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов е представил пред колегите си доклад, в който се казва, че директорът на училището Жоржета Ангелова не изпълнява решение на Общинския съвет.

„Четири месеца минаха от решението на Общинския съвет директорът да представи преработен план за оздравяването на учебното заведение, то не се изпълнява. Няма такова. Аз потърсих Жоржета Ангелова, за да й предложа да поработи отново върху стратегията за оздравяване, за да може да вкараме в бюджета пари за училището, а не да даваме като дофинансиране. Тя се зарадва, но когато разбра, че трябва пак да пише, ми заяви, че няма да прави план. Ако ние искаме, да си го направим сами. Сподели в остри реплики, че е направила, каквото зависи от нея. Аз обаче няма да подкрепя ново дофинансиране, ако не видим реални действия“, категоричен беше г-н Спирдонов.

Че оцеляването на гимназията е в ръцете изцяло на ръководството на училището заяви и директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ Иван Александров, който също е член на комисията. Благодарение на него тази година в план-приема на училищата в областта беше разрешена нова специалност за Хуманитарна гимназия и тя е „Библиотекознание”.

„Надявам се Жоржета Ангелова да се свърже със столичното училище по полиграфия и фотография, където се изучава тази специалност, да проучи опита им и учебните планове”, каза г-н Александров. В 153 населени места в региона има библиотечно обслужване. 30 – 40 % от кадрите са на пенсионна възраст и след няколко години няма да има кой да работи в тази сфера, обясни общинският съветник.

ГОДИНИ НАРЕД ОБВИНЯВАМЕ РАЗШИРЕНИЯ ПРИЕМ В ДРУГИТЕ УЧИЛИЩА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ. В това може да има нещо вярно, но не само там е заровено кучето, коментира и Мирослав Трифонов, който смята, че може би е дошъл моментът тази гимназия да бъде закрита.

СПЕЦИАЛНО ЗАСЕДАНИЕ, ПОСВЕТЕНО НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ, ЩЕ ПРОВЕДЕ КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ НА 29 МАРТ, решиха съветниците. Тогава те ще поканят отново и директора на училището.

С. БОЯНОВА

7 коментара за “Хуманитарна гимназия продължава да е в будна кома, съветници се питат: „Докога?”

 • 22.03.2018 в 12:46
  Permalink

  Няма по-красива и удобна сграда за училище от тази на хуманитарна гимназия. Трябва да се открият специалности с перспектива и кандидат ученици ще се намерят.

  Отговор
 • 22.03.2018 в 13:04
  Permalink

  Как може такова училище да се затрива умишлено? Пак може би се обслужват бизнес интереси

  Отговор
 • 22.03.2018 в 14:17
  Permalink

  Там има още 2 училища. Бг се е затрила сама.

  Отговор
 • 22.03.2018 в 14:47
  Permalink

  Значиии само това „Библиотекознание” ще оправи положението. Вече виждам орди кандидат-средношколци тръпнещи от желание да учат в такава специалност.

  Отговор
 • 22.03.2018 в 15:15
  Permalink

  Не знам кой какво вижда, на мен пък ми се мержелее хотелче в подножието на Царевец… Иначе някой да вземе да го оздрави това школо. Ама, я си представете как се ходи до там всеки ден ? Примерно, живее ученикът на Триъгълника и всеки ден ходи до Хуманитерната ? А пътуването от Чолаковци е сравнимо с пътуване до Г.Оряховица. И т.н.

  Отговор
  • 22.03.2018 в 19:33
   Permalink

   Бай Иване,явно си млад д.р.и.ш.ьо,които не знае,че в това училище учеха деца не само от Търново а от Г.Оряховица,Самоводене,Лясковец и т.н. ВСЕКИ ДЕН ПЪТУВАХА С РЕЙС и хора станаха,а не л…нета като тебе. Днешните родители са виновни за глезените и без ценности деца а не учителите.

   Отговор
 • 23.03.2018 в 9:52
  Permalink

  Това училище беше едно от най-добрите не само в региона, но в цяла България. Имах съученици от различни краища, дошли специално заради хуманитарния профил. Учила съм по време /първите години на демокрацията/, когато в Хуманитарна се влизаше с приемен изпит и голяма конкуренция. Получихме отлична подготовка по всички предмети, 90% станахме студенти /след приемни изпити, не като сега/. Когато преди години за пръв път чух, че ще закриват училището, се разплаках, защото знам какво беше и какъв чудесен преподавателски екип имаше. За мен някой го съсипа зорлем, не може разни техникуми, които едвам вържат приема, да са по-добре от най-старото училище в града – с история и традиции. Не е е реално с хуманитарен университет като ВТУ в града да не може да оцелее Хуманитарна гимназия.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!