Д-р Ненко Жерков сбъдна детската си мечта – стоматологията | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Д-р Ненко Жерков сбъдна детската си мечта – стоматологията

Публикувана на: 22.03.2018г. 3585 прегледа

С ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И СПОКОЙСТВИЕ Д-Р НЕНКО ЖЕРКОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СЕКУНДИ ПЕЧЕЛИ ДОВЕРИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ, ПОТЪРСИЛИ ПРИ НЕГО ДЕНТАЛНА ПОМОЩ. Стоматологичните процедури при посещенията в зъболекарския му кабинет не са неприятно приживяване, защото по особено деликатен начин успява да предразположи малки и големи. Макар да е само на 25 години, той вече има рутина в стоматологичната работа и основната му цел е да придобие възможно най-много опит и след това да специализира орална хирургия. За него пътят в живота е ясен – крайната точка винаги остава старата столица. Не се изкушава да остане в София, нито да поеме в посока чужбина, защото родният град е любимото му място.

Д-р Ненко Жерков е завършил профил биология и химия в ПМГ „Васил Друмев“ през 2011 година. Той е единственият в семейството с професия в сферата на здравеопазването. Изборът бил продиктуван от първото посещение при зъболекар, когато бил още дете. Останал впечатлен от стоматолога и подсъзнателно се насочил към биологията, защото разбрал, че тя ще му отвори вратите към заветната цел. Миналата година завършил Денталния факултет на Медицинския университет в София и веднага след това се връща да приложи усвоеното във Велико Търново.

ВЪВ ВТОРИ КУРС НА СЛЕДВАНЕТО СИ бил част от екипа на стоматологична клиника в столицата, където се учил от многото специалисти, работещи там, и това сериозно го е обогатило, защото се запознал отблизо с различни подходи и методи на работа.

От 8 месеца д-р Жерков работи заедно с д-р Веселина Нешева във Велико Търново. Тя му подала ръка, защото откриването на собствен кабинет за млад стоматолог не е лесна работа. „Притесненията ми бяха, че трудно млад зъболекар би се наложил във Велико Търново, тъй като битува схващането, че трябва да си дете на семейство зъболекари, които да осигуряват контакти и работно място. Очаквах отначало никой да не идва при мен и евентуално чак след година да имам повече пациенти, а всъщност се оказа, че това не е така и съм много щастлив, че толкова много хора ми се доверяват“, казва той.

Д-Р ЖЕРКОВ ОПРЕДЕЛИ КАТО ВСЕ ПО-ТРАЙНА ТЕНДЕНЦИЯ ПАЦИЕНТИТЕ ДА ИДВАТ В КАБИНЕТА ЧАК КОГАТО БОЛКАТА СТАНЕ НЕТЪРПИМА. Казва, че голяма част от тях вярват в мита, че времето ще излекува болните зъби, а през това време се поддържат в тонус чрез медикаменти. Тази грешка обаче след това им излиза скъпо, защото в лечението се влагат повече усилия, пари и време. Често се случва и да се наложи вадене на зъби, което е свързано с допълнителни разходи за поставяне на изкуствени.

„Когато се загуби дори един зъб, то той трябва непременно да се възстанови. Има евтин вариант за по 100-200лв. с изкуствен зъб, който да заеме мястото, защото липсата има негативен резултат за цялото орално здраве. Останалите зъби се накланят и мястото започва да се затваря от тях, влошава се самата захапка на човека, а това рефлектира на долно-челюстната става и проблемът става комплексен“, казва д-р Жерков.

По негови думи най-важно е не ограничаването на храни и напитки с високо съдържание на захар, а просто правилното миене на зъбите. За това не е нужно повече от 5 минути на ден, но има определен модел при почистването, който да се спазва. Включва два етапа – четкането на предната, дъвкателната и вътрешната повърхност на зъбите и почистването с конец на междузъбните пространства от хранителните остатъци и плака. Не бива да се пропуска почистването на небцето и езика.

„Много ефективен за премахване на хранителните остатъци е т.нар. орален душ. Той представлява уред със силна струя вода, с голямо налягане. Може да се прилага сутрин и вечер“, обяснява зъболекарят.

Младият дентален лекар отхвърли широкоразпространения метод за избелване със сода на зъби в домашни условия. По негови думи микрокристалите на съединението са много едри и при търкане набраздяват емайла, той става грапав и задържа повече храна. Това впоследствие води до по-бързо пожълтяване на зъбите и всъщност до обратен ефект. За бели зъби препоръча лазерно избелване или с лампа в стоматологичен кабинет. Ако пък хората държат да се погрижат за цвета на зъбите си вкъщи, могат да го направят чрез изработването на специални силиконови шини, които зъболекари правят чрез отливка и дентален гел. Всяка процедура повишава избелването и така всеки може да контролира процеса до достигане на желания резултат.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Д-р Ненко Жерков сбъдна детската си мечта – стоматологията"

  • 30.12.2018 в 3:19

    Браво Браво Ненко ти си велик моето момче ти премина през бури и ветрове но стана достоен човек със голямо Ч. Браво моето момче.Радвам се за теб от сърце.Щастлива съм ,че ще си имам Заболекар като теб като си дойда във Велико Търново.Възхитена съм до сълзи от те .Радвам се ,че предпочете Велики Търниво пред София.Обичамте дете мило и незабравимо.Ти си достоен Българин и го показа.Весела нова година.И още,оше по големи професионални успехи.Нямам думи към теб.Здрав и жив бъди на род и Родина.Гордея се със теб,че те познавам.Красимира Градинарова.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *