15 четения

ВРЕМЕТО: Очаква ни облачна седмица, от вторник температурите започват да се повишават

Вечерта и през нощта във вторник ще има значителна облачност. На места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 0 и 3 градуса. За В. Търново се очаква минимална температура около 2 гр. През по-голямата част от деня ще има значителна облачност и на места ще превали слаб дъжд. Късно след обяд и вечерта от запад на изток облачността ще намалее. Ще духа слаб вятър от запад. Максималните температури ще бъдат между 7 и 10 гр. За В. Търново се очаква максимална температура 10 гр.

Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения.

Над западните и централните части на Стара планина ще бъде облачно и преди обяд на места ще превали дъжд и мокър сняг, над 1200 м – сняг. След обяд от запад на изток валежите ще спират. Ще духа слаб до умерен  вятър от запад-северозапад. Максималните температури  на 1200 м ще бъдат около 2 гр. На 2000 м максималните температури ще бъдат около минус 3 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.8 гр. през 1955 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 4.4 гр. през 1997 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 09 минути и ще залезе в  19 часа и 37 минути.

Фаза на Луната: пет денонощия преди пълнолуние.

В сряда, четвъртък и петък ще преобладава време с незначителна облачност, в сряда и четвъртък ще има временни увеличения на облачността. В сряда ще духа слаб до умерен вятър от запад. В четвъртък и петък ще бъде почти тихо. В събота облачността ще се увеличи, след обяд и вечерта до значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. В неделя и понеделник ще преобладава време с променлива облачност. В неделя на места ще превали краткотраен дъжд. В неделя ще духа слаб до умерен вятър от запад. В понеделник ще бъде почти тихо.

От вторник до края на периода – понеделник, температурите ще се повишават. Минималните във вторник бъдат между 0 и 3 гр., максималните – между 7 и 10 гр. В сряда минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2 гр., максималните – между 13 и 16 гр. През следващите дни минималните температури ще се повишат от 1-4 гр. в четвъртък, до 7-10 гр. в събота, неделя и понеделник. Максималните температури ще се повишат от 15-18 гр. в четвъртък, до 19-22 гр. в събота, неделя и понеделник.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще преобладава облачно време с валежи от дъжд и сняг и умерен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 2 гр. От сряда до петък ще има променлива до значителна облачност. Ще духа умерен вятър, в сряда от северозапад, в четвъртък и петък – от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 3 гр. в сряда и около 7-8 гр. в четвъртък и петък. В събота ще преобладава време със значителна облачност. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 13 гр. В неделя и понеделник ще има променлива до значителна облачност, в неделя с превалявания от дъжд на места. Ще духа умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще се понижат до 6-8 гр. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 градуса по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *