ВТУ чества 25 г. от създаването на специалност „Педагогика на обучението по музика”

С АКАДЕМИЧНА ЛЕКЦИЯ ЗА МУЗИКАЛНАТА ПРАКТИКА, ТЕОРИЯ И ПЕДАГОГИКА НА ДОЦ. МАРИЯНА БУЛЕВА започна днес празничната програма по повод 25-годишнината на специалност „Педагогика на обучението по музика” при катедра „Музика” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Утре в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ е творческата среща концерт „Преподавателите на катедра „Музика” и приятели”, в която ще участват студенти и музиканти и ще бъдат представени всички преподаватели от катедрата.

Проявите за кръглата годишнина продължават с два конкурса. Единият е за авторска или аранжирана детска, училищна или народна песен за настоящи и бивши възпитаници на специалността, а другият – за музикални изпълнители – ученици в ХІ и XII клас от цяла България. През юни са планирани национална конференция „Съвременно музикално образование и възпитание”, конкурс за студенти и докторанти „Учителят по музика днес”, който включва разработка на есе, кратка педагогическа разработка или видеозапис на урок по музика в детска градина или училище, а през есента е тържественият концерт на катедра „Музика”.

Катедра „Музика” при Педагогическия факултет на ВТУ е създадена през 1988 г. През 1993 г. към катедрата е открита специалност „Педагогика на обучението по музика”. За 25 г. в нея са подготвени над 500 музикални педагози. Те се реализират като учители в детските градини и училищата и като преподаватели по инструменти или пеене, оркестранти, хористи, ръководители на самодейни музикални състави, корепетитори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *