20 четения

Екстракт от банан прави сладоледа устойчив на топене

Сладоледът е всеобщо любимо изкушение, но има един сериозен недостатък – топи се бързо в големи горещини. Колумбийски учени са открили разрешение на този проблем – екстракт от бананово растение, който прави леденото лакомство устойчиво на топене, съобщи Си Би Ес.
Специалисти от университета Понтифисия Боливариана са установили, че добавянето на миниатюрни целулозни влакна от стрити бананови стебла към сладоледа подобрява лакомството по няколко начина.
След прибавянето на т.нар. целулозни нанофибри леденото изкушение се топи по-бавно от традиционните сладоледи, а кремообразната му структура се подобрява.
Влакната освен това могат да допринесат за удължаване на срока на годност на продукта или поне да намалят чувствителността му към температурните промени при ваденето и поставянето му във фризер.
Изследователите са установили също, че наноцелулозните фибри стабилизират мастната структура на сладоледа. В резултат на това те могат да бъдат използвани като заместители на част от мазнините, което ще направи любимия десерт по-диетичен и нискокалоричен.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *