Горещи новиниНовини

Започнаха да правят моста към Шемшево, до лятото ще е готов

ЗАПОЧНА ДЪЛГООЧАКВАНОТО ИЗГРАЖДАНЕ НА МОСТА КЪМ ШЕМШЕВО, КОЙТО Е НАЙ-ПРЕКИЯТ ПЪТ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КЪМ НЯКОЛКО ГОЛЕМИ СЕЛА, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕДЕНИК, ПУШЕВО, БУКОВЕЦ, КЕРЕКА И ДР. „Работата стартира вчера, оформят се основите, новите ще бъдат вкопани на 5 метра под земята. Вече е докарана техниката и фургоните на работниците. Срокът за завършване е 3-4 месеца, т.е – до лятото, но е важно да подчертаем, че всичко зависи от времето“, информира кметът на Шемшево Кирил Ангелски. Старият 130-годишен мост от Западната промишлена зона на града пропадна в края на февруари миналата година и отряза достъпа на хиляди пътуващи. Трафикът се пренасочи по обход, който удължава пътуването с поне 6 – 7 км. Заради ерозията и замръзналата в пукнатините му вода от основите на предишния мост започнаха първоначално да падат каменни отломки, след което падна и едната дъга по цялото й протежение. Държавата отпусна пари за ново съоръжение, след като стана ясно, че старият мост не може да бъде поправен. Избран бе и изпълнител на ремонта – великотърновската фирма „Пътни строежи ВТ“. Една година обаче бе нужда да се извървят тромавите процедури по отчуждение на имотите, съгласуване и прочие административни формалности. В крайна сметка обаче вече всичко е наред и строителството на новия мост започна.

Новият мост, който ще е основна връзка с промишлената зона на Велико Търново, ще е по-висок, широк 10 и дълъг близо 40 метра. Стойността му е 1,1 млн. лв. Проектирани са две ленти за движение. Разположен е встрани от предишния, така че подходът към него да не бъде със завой. Част от съоръжението се прави върху частни имоти, като лично кметът Ангелски е убедил съсобствениците им да не обжалват, за да не забавя реализацията на проекта за сметка на всички останали.

ПРЕД САМОСРУТВАНЕ ОБАЧЕ Е ВЕЧЕ И МОСТЪТ ДО ЛЕДЕНИК, КОЙТО СЕ ПОЛЗВАШЕ ЗА ОБХОДА ПРЕЗ ШЕМШЕВО. Силно увредена е настилката му, носещата конструкция и фундаментите. Заради сринатия мост и затвореното движение леденишкият поемаше в пъти по-голямо натоварване и това явно е довело до последствия. Тепърва за него ще се преценява дали да бъде правен наново, или само ремонтиран.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

One thought on “Започнаха да правят моста към Шемшево, до лятото ще е готов

  • Пътни строежи -1,1 млн.лв. Добра сделка.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *