Малчугани от детска градина „Ален мак“ направиха 5-метрова рисунка

РИСУНКА, ДЪЛГА 5 МЕТРА, НАПРАВИХА МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ГРУПА „СЛЪНЧИЦЕ“ В ДЕТСКА ГРАДИНА. Децата са рисували по темата „Играем заедно“ с моливи, пастели и водни бои. Всеки от малчуганите предварително е знаел точната си позиция в дългата рисунка, мястото, което ще оцветява или ще превърне в част от голямата рисунка, разказва тяхната учителка Глория Иванова, чиято е и инициативата за нестандартното занимание на цялата група.

Идеята й хрумнала, след като миналата година момчетата й един ден просто поискали да рисуват. Тя им раздала листи и бои и ги оставила да се забавляват, както на тях им харесва. Всички нарисували състезателни коли, едно от момчетата обаче избрало да нарисува полицейски автомобил. Когато Глория Иванова видяла готовите рисунки, подредени като за изложба, се сетила, че може да ги свърже в дълга рисунка. Така се получила картина, която показва рали и след всички автомобили, които участват в детското въображаемо състезание, имало една полицейска кола, която осигурявала сигурността на участниците. „Освен това ми се иска децата да знаят, че заедно могат повече, каквото е и мотото на новата ни рисунка. Искам да работят като екип, а не винаги да се състезават коя рисунка ще е по-хубава“, казва Глория Иванова.

Тя е учителка в детската градина само от няколко месеца, възпитаничка е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и дори още не си е взела дипломата за завършено висше образование. Тържествената церемония, която вузът е подготвил за нейния випуск, е следващия месец.

МЕЖДУВРЕМЕННО ГЛОРИЯ Е ПОДГОТВИЛА 20-ДНЕВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА СВОИТЕ ДЕЦА. „Ще го направя следващия месец и ще бъде тайно. Всеки ден родител ще тегли едно предизвикателство, ще го качваме в нашата затворена група във Фейсбук и до вечерта всичко, които желаят, ще могат да се включат. Дневната задача ще им отнема на повече от 5-10 минути и винаги ще е насочена към децата. Всичко, което възрастните ще правят, ще е да показват обичта си към малчуганите“, разказва Глория.

Заедно с колежката си Ваня Стоянова, която е най-добрият й пример в професията, двете успели да реализират още една интересна идея. В навечерието на Коледа двете учителки поставили в занималнята кутия за доброжелания, в която те, родителите и децата постоянно пускали листчета с послания за някого в групата. В края кутията преливала от доброжелания, които децата и родителите изчели преди големия празник.

Неотдавна двете учителки събрали децата и заедно измайсторили къщички и хранилки за птици, които ще поставят по дърветата в двора на детската градина.

27 деца посещават група „Слънчице“, като 19 от тях са момчета и само осем са малките госпожици.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *