263 четения

Полицай напусна временно МВР, за да кметува в родното си село

Димитър Димитров управлява Иванча вече трета година и се гордее с направеното досега, разтоварва се с дърводелство

 

ВЕЧЕ ТРЕТА ГОДИНА ИВАНЧА ИМА КМЕТ ПОЛИЦАЙ, КОЙТО ЗАРЯЗА МВР след 12 г. служба, за да управлява родното си село. Като му свърши кметуването догодина, той винаги може да се върне обратно в системата, ако иска. Засега обаче не знае дали ще го стори, защото има много мечти и мерак за селото с едни от най-красивите природни забележителности и климат.

Една от вратите на дърводелеца кмет
Една от вратите на дърводелеца кмет

„Това село е моето село, тук съм роден, тук съм ходил на детска градина и на училище, сърцето ми е тук, душата ми също. Заради това поех тежката корона на кмета и кметувам вече трета година, реших да се пробвам и да помогна с каквото мога, защото селата замират“, започва нашият разговор с 42-годишния селски първенец на Иванча.

КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА ТРИ ГОДИНИ? В СЕЛОТО ОТДАВНА НЯМА ДАСКАЛ, защото училището като почти навсякъде е закрито и се руши, поп идва от Павел и заради това остава само кметът, който е отдушникът на 300-ата жители тук и нито един на този пост през последните години не може да ползва народната поговорка за „кмета, попа и даскала“, които управляват на село. След като Димитър Димитров се впуска в това начинание, в Иванча е създадено църковно настоятелство, каквото преди е нямало, а председател е Ангел Великов, син на починалия председател на местната кооперация. Другата заслуга на кмета е фитнес залата, която събира през почивните дни и особено в топло време мало и голямо на тренировки. Уредите струват около 3000 лв. и са купени от общината. С 13 000 е ремонтирана библиотеката, която е освежена с нова дограма и други екстри. Кметът Димитров се опитва да отводни северната част на селото, която е най-ниска и там се получава заблатяване, и сега се копаят канали.

Олющената сграда на площада, на която предстои ремонт
Олющената сграда на площада, на която предстои ремонт

МЕЧТАТА НА КМЕТА Е СЕЛОТО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТУПИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ И ПО ТАЗИ ИДЕЯ работят заедно с Красен Кирилов, който е каратист и доскоро бе учител в Полски Тръмбеш, който създаде клуб на ММА бойци. Красен си е купил къща в Иванча и смята да намери инвестиция за превръщането му в туристическа дестинация с хора, които да идват на почивка и да спортуват във фитнес залата и на открито. Тази идея е прегърнал и Димитър Димитров, но за всичко са нужни много пари. Вече за никого не е тайна, че в Иванча има живот и купони заради групата „Сиромашка радост“, която свири и пее на всички мероприятия в пенсионерския клуб. Това е и едно от местата, където кипи бурен социален живот и където членуват 80 души.

Няма как човек да не забележи на площада една олющена и в окаяно положение обществена сграда, където на първия етаж се помещава пощата. Тя се оказа старото кметство, съсобственост на общината и БТК. Кметът Димитров е категоричен, че предстои сериозен ремонт и в най-скоро време тази постройка няма да грози площада на Иванча.

КМЕТЪТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ НЕ СМЯТА, ЧЕ С ПРИЕМАНЕ НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ЧАСТНИТЕ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ един управник може да си направи частна армия. Като служител на МВР той е категоричен, че полицията си върши перфектно работата, а откакто той кметува, в селото няма нито една кражба заради респекта и контактите. Отделно и в това село има частна охранителна фирма, която пази 70% от къщите срещу пет лева на месец. Така хората се чувстват спокойни, а полицейският инспектор е на разположение по всяко време.

На пръв поглед той изглежда суров човек, но се оказа, че хобито му са дърводелството и пчеларството. Почти всички мебели в дома си в Иванча и в П.Тръмбеш той прави сам и се гордее с това. Освен това обича пчелите ,но вече има само два кошера. Съпругата му Ива Димитрова преподава английски в СУ „Цанко Церковски“, синът им е на 12 г., а дъщерята е на 22 г. и учи фармация във Варна.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

Сн. авторката

4 коментара за “Полицай напусна временно МВР, за да кметува в родното си село

 • 29.03.2018 в 14:55
  Permalink

  Какви са тея глупости??? Църковно настоятелство имаше още по времето на Георги Станчев!!!! И какъв син на починал председател!!!! Пълни простотии. Кой ги измисли и защо пишете без да знаете????

  Отговор
  • 30.03.2018 в 9:05
   Permalink

   Че тези неща ги е казал кметът !

   Отговор
 • 03.04.2018 в 17:44
  Permalink

  Кольо-Мамата ми е най-добрия приятел!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *