83 четения

Полски Тръмбеш плаща по 200 000 лв. годишно да кара сметта си в Шереметя заради гафа с депото в Бяла

Общината сама ще си прави площадка за зелени отпадъци, за да пести пари и да не вдига драстично такса смет

 

ОТ 1 ЯНУАРИ Т.Г. ДЪРЖАВАТА БЕ ДЛЪЖНА ДА ЗАТВОРИ ВСИЧКИ СТАРИ депа с временен статут по европейска директива, а битовите отпадъци да се депонират в нови бази. Община Полски Тръмбеш заедно с още 6 общини отдавна трябваше да депонира отпадъците си в модерно депо в Бяла, но то въобще не е готово. С решение на правителството от края на миналата година общината е разпределена да си извозва отпадъците в Шереметя. Договорът с търновския кмет Даниел Панов за депониране на отпадъците в новото депо е от средата на януари.

 

МИНИМАЛНА ТАКСА СМЕТ И ОГРОМНИ РАЗХОДИ ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА 100 КМ

 

60 лв. на тон и 10 лв. за транспорт струва извозването на боклука от Полски Тръмбеш и селата от общината до Шереметя. Годишният отпадък от общината е около 3000 тона, или около 250 тона месечно.Така годишна Полски Тръмбеш ще плаща по 200 000 лева в тази абсурдна ситуация, защото разстоянието до Шереметя и обратно е около 100 км, а извозването става всеки ден с камион на общината, който е почти амортизиран (на снимката). В същото време в депото в Бяла, където отдавна 6 общини трябваше да имат европейско обслужване, има купени два чисто нови сметосъбиращи камиона, които ръждясват трета година и никой не може да ги ползва. Няколко пъти от Полски Тръмбеш са искали разрешение да ползват един от тези камиони, но такова не е дадено по неясни причини. Камионът на общината е купен преди няколко години на старо, но всеки момент може да излезе от строя. Един нов камион за сметосъбиране струва над 300 000 лева.

„Никога преди не сме имали такъв допълнителен разход на година, но ситуацията не зависи от нас. Това е, което можеше да се направи към момента. В същото време такса смет при нас е увеличена тази години минимално – едва с 15%, и е с 50% по-ниска от тази в доста съседни общини“, посочи кметът Георги Чакъров.

 

ДЕПОТО В БЯЛА СЕ ГРАДИ С ПАРИ ОТ ОБЩИНИТЕ СЛЕД ЗАГУБА НА 25 МЛН. ЛВ. ЕВРОПАРИ!

 

ОЩЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ В БЯЛА ТРЯБВАШЕ ДА ИМА модерно депо за отпадъци, изградено с около 25 млн. лв. по европейска програма. Програмата обаче приключи, но изпълнител не бе намерен, а парите върнати обратно. Сега градежът продължава, но с други средства – част от ПУДООС (ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА) и собствени средства на общините. Шестте общини ще съфинансират изграждането с 4 млн. лв., което е поредният абсурд в държавата, а проектът се определя като „кървав“.

ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОБЩИНА В ТОВА СДРУЖЕНИЕ и ще трябва да даде около 1 млн. лв. до края на 2018-а. На шестте общини ПУДООС отпуска и 2 млн. лв. заем с една година гратисен период и после още две години срок за възстановяване. По този въпросен заем Полски Тръмбеш ще плаща по 25 000 лв. на месец от декември! Простата аритметика показва, че общината ще трябва да осигури около половин милион лева собствени средства.

„Имаме такава сметка от средства, които вече 7 – 8 г. се акумулират от наказателни такси, защото нямаме европейско депо. Те бяха по няколко лева на тон преди години, а в момента по 45 лв. на тон отпадък. Тези пари общините могат да използват точно за такива ситуации като сегашната – за ново депо в Бяла“, коментира кметът Георги Чакъров.

Всъщност бенефициент по градежа на депото в Бяла за шест общини винаги е била общината в този град. Повече от две години се определя изпълнител между два консорциума, а четири пъти е имало обжалване пред Върховния съд. Всичко това забавя във времето процедурата драматично! Днес последствията за община Бяла са финансова санкция от 800 000 лв. за неизпълнение в рамките на оперативната програма. Хубавото в тази сага е, че общината в Полски Тръмбеш не подписва финансово споразумение и въпросната санкция не се отнася и за нея.

 

ОЩЕ ПАРИ ТРЯБВАТ ЗА СЪБИРАНЕ НА ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ

 

ДРУГОТО ИЗПИТАНИЕ, КОЕТО ОЧАКВА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, Е събиране на зелените отпадъци – храсти, дървета, треви, клони и т.н. Те също трябва да бъдат депонирани в депо. Ако и те се превозват в Шереметя, разходите вече ще станат напълно непосилни за общината. Заради това сега се обмислят варианти за площадка за временно съхраняване на тези зелени отпадъци в общината. За целта трябва да се купи техника за смилането чрез специални дробилки, които превръщат излишните зелени боклуци в чипс. Той се изкупува от дървопреработвателни предприятия, където те влизат в употреба. Целта на общината е не да печели от бъдеща продажба, а да пести от разходи в трудната ситуация. Тепърва ще се обмисля идеята за площадка, на която РИОСВ да даде временен статут, а общината трябва да се бръкне и за техника, която по предварителни разчети няма да е по-евтина от 30 000 лева.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Полски Тръмбеш плаща по 200 000 лв. годишно да кара сметта си в Шереметя заради гафа с депото в Бяла

  • 29.03.2018 в 2:56
    Permalink

    Това държава ли е ? Нерде Тръмбеш,нерде Шереметя ? Да ги бяха пратили още по-далеч да плащат за депо . Че сега и сами ще правят това в Бяла .Боже ,боже …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!