Туризмът в Еленско блокиран заради липса на вода и системни аварии

Жители и хотелиери бедстват, язовирът им е на 10 км, но нямат нормален водопровод от него

БЛИЗО 100 ХОТЕЛИЕРИ И ЖИТЕЛИ НА ЕЛЕНСКИ СЕЛА И МАХАЛИ СЕ СЪБРАХА ВЧЕРА НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ТОТАЛНО БЕЗВОДИЕ И ЛИПСА НА ИНФРАСТРУКТУРА, които блокират туризма и нормалния живот в северозападната част на Eленския балкан. Едни от най-големите хотели в района с леглова база, която даже надвишава тази във Велико Търново, са блокирани и карат на хидрофори и резервоари. Сред потърпевшите от безводието, независимо от факта, че вододайният язовир „Йовковци“ е само на десетина километра, са и множество собственици на имоти от страната и чужбина, които са се заселили в екологично чистия район. Водопроводът, който в момента снабдява Средни колиби, Раювци, Дерикотковци, Гърдевци, Ребревци, Баевци, Донковци, Бръчковци, Вързилковци, Бойчевци, Долни Болерци и други съседни селца и махали, е на почти половин век. Етернитовите тръби са толкова амортизирани, че понякога екипите на ВиК отстраняват по 3 – 4 аварии на денонощие. „Писна ни, плащаме стотици хиляди левове данъци и такси на държава и община, а нямаме нормално водоснабдяване. За туризма водата е най-важна. В района има и множество ферми, а хората няма с какво да си поят животните. Правим този митинг и събираме подписка, за да ни обърнат внимание“, обясни Димитър Димитров, който е един от двигателите на протеста. Според него последната седмица обекти и частни сгради са изкарали на сухо заради поредната авария. Един от парадоксалните случаи е на жители на Шилковци, които са само на трийсетина метра от язовира, но също нямат вода. Хотелиерите вече масово връщат хора, които искат да почиват тук за Великден, не смеят да правят резервации, тъй като няма гаранция, че няма да останат без вода, коментират още гневни собственици на хотелски бази. В случай че всичките села останат без вода, ще трябват цистерни с поне 30 тона вода, изчисляват те.

Йордан Димитров, зам.-кмет на Елена
Йордан Димитров, зам.-кмет на Елена

ПРОБЛЕМЪТ Е ЗАТЛАЧЕН С ГОДИНИ. ХОТЕЛИЕРИ И ЖИТЕЛИ НА СЕЛАТА СА ПИСАЛИ ЗА НЕГО ДО ОБЩИНА ЕЛЕНА И ДО СОБСТВЕНИКА НА ВОДОПРОВОДА – ВИК „ЙОВКОВЦИ“. Пред тях вчера говори и зам.-кметът на Елена Йордан Димитров, който обяви, че и общината застава зад протеста, който е напълно оправдан и справедлив. „Кметът Дилян Млъзев е в Брюксел, заради което изпрати мен, но той подкрепя хората. Ще помогне в организирането на подписката и ще продължи да уведомява с писма областния управител и Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството. Мнозина обаче упрекнаха местната администрация в бездействие, занемарена инфраструктура и това, че отдавна знае за проблема, но е изтървана възможността за участие в проекти, а даже за подмяна на водопровода няма план. „В село Бадевци има карстови извори, откъдето водата се стича по гравитация и може да захранва тези села и западната част на Елена“, коментираха присъстващи. Според мнозина, докато бъде направен нов водопровод в района, може поне да се изгради резервоар с вместимост 150-200 кубически метра.

Стефан Минчев – началник на „ВиК Елена“:

„Нужен е 12 км нов водопровод, който струва поне 1 млн.”

Стефан Минчев
Стефан Минчев

Според шефа на ВиК в Елена Стефан Минчев в района понякога стават и по над 10 аварии месечно. Участъците пък били толкова трудни, че техника не може да се използва и се копае на ръка. Между 500 и 1000 лв. струва отстраняването на една авария. Присъстващите еленчани веднага изчислиха, че до момента само от поправки сумата за нов водопровод е надхвърлена многократно. „Понякога не спим, за да отстраним повредите. Тръбите се късат и от свлачища заради сеч на гори. Хората знаят как работим, помагат ни, но въпросът трябва да се реши кардинално – с нов водопровод“, обобщи Минчев. Протестът в Еленско дойде да подкрепи и един от големите строителни предприемачи в региона – Стоян Стоянов, който също има имот там. Сред митингуващите бяха и сладкарският бос Ивайло Любенов, който отскоро живее в Средни колиби, арх. Николай Георгиев и др. известни хора.

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИЗЛЪЧВАТ СПЕЦИАЛНА КОНТАКТНА ГРУПА, КОЯТО ЩЕ НАСТОЯВА ЗА СРЕЩА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ЛЮБОМИРА ПОПОВА ПО ПРОБЛЕМА. Паралелно върви и събирането на подписка, която ще бъде връчена на губернаторката. Надеждите на хората са час по-скоро да бъде изготвен проект за нов водопровод, а докато това стане, да имат голям резервоар. След като проектирането стане факт, държавата спокойно може да осигури средства и да реши проблема, заради което трябва да лобират всички – представителите на местната власт, областният управител, депутатите. Междувременно обречените на безводие хора се снабдяват с хидрофори и цистерни, за да си събират вода и да обезпечават хотелите и домовете си.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Туризмът в Еленско блокиран заради липса на вода и системни аварии

  • 28.03.2018 в 17:19
    Permalink

    Подкрепям хората,но от друга страна се питам тези над 100 хотела колко туристически данък са внесли в Община Елена?Нека общината извади справката.Българинът е цар на вземането,но за даване и името си ще смени!Слава богу,че все пак това не важи за всички!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *