10 г. уникално предприятие пести пари на общината и не ползва услуги на външни фирми | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

10 г. уникално предприятие пести пари на общината и не ползва услуги на външни фирми

Публикувана на: 28.03.2018г. 2433 прегледа

Началникът инж. Пламен Цаков: “Ремонтираме и поддържаме уличното осветление, басейна, маркировката, сградите и дори спасяваме щъркели!“

ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ УНИКАЛНО И ВЕРОЯТНО ЕДИНСТВЕНО В РЕГИОНА ОБЩИНСКО предприятие за ремонт и поддръжка функционира в Полски Тръмбеш.То не е търговско дружество и в него работят 17 души, които са „момчета за всичко“. Те са като бригада за бързо реагиране и превръщат малките мечти в реалност в цялата община. Извършват и услуги на граждани, поддържат и радиоточките в общината. Имат малко техника,сред която най-нужната е автовишка, с която се поддържат уличните лампи, извършва се ремонт на високи сгради, спасяват се щъркели, украсяват се коледни елхи и какво ли още не. Само от

Част от екипа
Част от екипа

уличното осветление се пести около 50 000 лева годишно.
Срещу такса от 36 лв. на час външни фирми и граждани могат да ползват автовишката за свои нужди. Хората я ползват за аварийни ремонти на фасади на сгради, за рязане на клони и други. Само от такива услуги всъщност през миналата година е купена новата автовишка на старо за 25 000 лв.
Повечето от екипа носят случайно името Атанас, а ръководството се чуди как да ги различава, защото при някои дори и другите имена се REMONT (4)повтарят. Най-ценни в бригадата са тримата електротехници – двама Атанасовци и един Пламен, защото тази професия е сред изчезващите у нас. Има и строителен техник, домакин и още няколко души.
ПРЕДПРИЯТИЕТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ 42-ГОДИШНИЯ ИНЖ. ПЛАМЕН ЦАКОВ. Той е от града и двамата със съпругата си Даниела имат две момичета – голямата е на 20 г. и е студентка, а малката е на 7 г. Според статистиката от 2011 г. до 2017 г. предприятието е ремонтирало 248 обекта за 379 301 лева. През този период най-много обекти са ремонтирани през 2015 г. – 51 за 72 000 лв. През миналата година цифрата е 40 обекта за 45 700 лв. Нищо от дейността на предприятието не се прави без заповед и без одобрението на Общинския съвет.

Майсторите по време на текущите ремонти
Майсторите по време на текущите ремонти

„Бързо се навъртяха годините и сега правим 10 г. от създаването на предприятието. То бе създадено поради необходимост не само за ремонт и поддръжка на сградния фонд, а за уличното осветление и радиоточките. Външни фирми искат за уличното осветление между 1 и 3 лв. за точка, а ние имаме между 3000 и 4000 осветителни тела. Като не даваме такива пари, ние пестим на общината тези сериозни средства. Правим и всички останали ремонти на общинските сгради, като наше дело са ремонтите в Центъра за обществена подкрепа, сега работим в музея, наше дело там е и картинната галерия, към това предприятие е и общинският хотел „Есперанто„, басейните, тротоарите, алеите, парковете, пенсионерските клубове, читалищата и т.н.“, споделя инж. Цаков.
За басейните и къпалните си има специално модерна прахосмукачка. Началникът казва още, че екипът поправя брави, дребни вътрешни ремонти, счупени лампи, пътни знаци и организация на движението, маркировка. Екипът на това малко предприятие кърпи и дупките по пътищата на общината със студена асфалтова смес при аварийни ситуации. За всичко това е нужна организация и бърза реакция и от общината признават, че са длъжници на това предприятие заради всичко което върши и не отказва никога и на никого.
Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "10 г. уникално предприятие пести пари на общината и не ползва услуги на външни фирми"

 • 28.03.2018 в 14:17

  Браво на Полски Тръмбеш и на кмета Георги Чакъров. Дава пример ,но дали и другите ще го последват или ще продължат да пълнят гушите на външни фирми заради келепира си !

  Отговор
  • 29.03.2018 в 8:59

   Боже, боже….той пък тоя кмет е света вода ненапита… Нима мислите че е нещо по-различно от всички останали??? В голяма грешка сте!

   Отговор
 • 28.03.2018 в 20:27

  Другите кметове от бързане да откраднат повече нямат време за икономии за общината!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *